Lakásdekoráció

Rugalmas padlóburkolat: parafa, linóleum, gumi, pvc

Az ilyen típusú padlóburkolók kevésbé zajosak, puhább járófelületet biztosíta­nak, mint a kemény padlók, és tartósab­bak a padlószőnyegnél. Rugalmas padló­burkolókat természetes és mesterséges anyagokból egyaránt készítenek. Az extra­széles kiszerelésűeket illesztések nélkül le lehet fektetni nagyméretű helyiségekben, de kaphatók könnyen lerakható lapok is.

Parafa

A paratölgy kérgéből nyert padlóburkoló könnyű, meleg, természetes szigetelő hatású anyag, amely hang­elnyelő tulajdonsággal is rendelkezik. A nedvességtől megdagad, ezért erős párának nem szabad kitenni. Parafa lapok felületkezelt és felületkezelés nélküli formában egyaránt kaphatók – az utóbbiakat lerakás után több réteg poliuretán lakkal kell bevonni.

Linóleum

Természetes burkolóanyag: lenmagolajból, gyantából, parafaőrleményből, falisztből, mészkőből és színező­anyagból készül. Ezeket jutavászon hordozóra viszik fel, és speciális kezelési eljárással nagyon rugalmas, tartós padlóburkolattá alakítják. A különféle színekben és mintával kapható linóleumot a ház bármely helyisé­gében lerakhatjuk, a lépcsők kivételével. A linóleumte­kercset érdemes szakemberrel lerakatni, a linóleumla­pokat azonban viszonylag könnyű házilag lefektetni, és ezekhez szegélyeket és díszcsíkokat is vásárolhatunk.

Biztonsági figyelmeztetés

A szintetikus padlóburkolók egy korábban alkalmazott fajtája a termo plasztikus vagy PVC-azbeszt padlóburkoló lap. Ha lakásunkban ilyen burkolat található, hívjunk szakembert, aki eltávolítja, mivel azbeszttartalma révén rákkeltő hatású részecskék szabadulhatnak fel belőle.

A rugalmas padlóburkolat előnyei és hátrányai

Előnyök:

  • Kényelmes járófelület.
  • A kemény padlóburkolat helyett praktikus ott, ahol puha padlóburkolók nem alkalmazhatók.
  • Könnyű karbantartás.
  • Általában könnyen fektethető.
  • Többségük olcsó.

Hátrányok:

  • A hagyományos padlóburkolatot utánzó változatok nem mindig elég esztétikusak.
  • A legolcsóbb darabok rossz minőségűek lehetnek.
  • Nem mindegyik alkalmazható padlófűtéssel együtt.

Gumi

A gumi meleg, rendkívül rugalmas, halk a lábunk alatt, és számtalan színváltozatban kapható. Az erőteljesen recézett felületek némelyikét nehéz tisztítani. Az általá­nos várakozással ellentétben nem a legmegfelelőbb választás fürdőszobában vagy zuhanyozóban, mert, ha átitatódik vízzel, tönkremehet. Gumi padlóburkolót tekercsben (ezt szakemberrel érdemes lerakatni) és házilag is lefektethető lapokban vásárolhatunk, ez utóbbi lépcsőkre is alkalmazható.

PVC

A linóleum szintetikus megfelelője, a PVC padlóburko­ló gyakran csempét, fát vagy más hagyományos burko­latot utánoz, de gyártják más, modern mintákkal, vala­mint csillogó, gyöngyházfényű és metálszínekben is. A PVC könnyebben karcolódik, nyomódik meg és ég ki, mint néhány más rugalmas padlóburkoló. Legtöbb fajtája nem alkalmas lépcsők burkolására, ám jó meg­oldás a konyhába és a fürdőszobába. A tekercs- és lap­formában kapható PVC padlóburkolók nagy részét magunk is lefektethetjük.

Néhány lehetőség

A praktikusságuk, olcsóságuk és viszonylagos igény­telenségük miatt népszerű rugalmas padlóburkolók sokféle stílusban, kidolgozásban és színben kaphatók.

Linóleum padlóburkolat

A linóleum padlóburkolat vízállóságának és tartós, könnyen tisz­títható felületének köszönhetően tökéletes megoldás fürdőszobákban, és konyhákban. Az egyszerű kőutánzat vagy a pettyezett minta különö­sen elegáns.


Gumicsempe

A sima gumicsempe meleg, és kellemes rajta a járás. Tartós, modern padlóburkolat, amely alkalmazható a fürdőszobában és a konyhában is. A sakktáblaminta jól mutat belőle.


Tartós gyanta padlóbevonat

A tartós gyanta padlóbevonatot színjátszó felülete teszi érde­kessé. Fürdőszobákban, modern konyhákban és előterekben használ­hatjuk. Színhatása attól függően változik, hogy honnan nézzük.


Bőrpadló

A bőr padlóburkoló anyag dombornyomásos mintája a krokodilbőrt utánozza. A bőrburkolat alkalmazása rendkívül fényűző megoldás, de meglepően erős és tartós. Érzéki hatásának köszönhetően jól illik a hálószobába, ahol a kellemes tapintású anyagok különösen kedveltek.


Gyantapadló

A képen látható gyanta padlóburkolat szivárványos, üveg­hatású felülete visszatükrözi a fényt. Az erős és vízálló anyag tökéletes megoldás a fürdőszoba burkolására.


Újrahasznosított padló

Az újrahasznosított vagy úsztatott fából csodálatos minőségű egyedi burkolat készíthető. Az úsztatott fát utánzó padlóval, jellegzetes nyers megjelenésének köszönhetően, ugyanilyen hatás érhető el.

Egyéb rugalmas padlóburkolók

A természetes padlóburkolók közé tartoznak a drága bőr padlóburkoló lapok és a fém padlóburkoló elemek (rozsdamentes vagy galvanizált acél, illetve alumíni­um). Utóbbiak drágák és zajosak, de jól közvetítik a modern ipari környezet hangulatát. A PVC- és gumi­utánzatok ugyanezt a hi-tech látványt nyújtják.

PVC utánzat

A rugalmas padlóburkolók a kemény padlóburkolat tartósságát és praktikusságát ötvözik a puha padlóburkolat kevésbé zajos és nagyobb kényelmet nyújtó tulajdonságaival.