Parkettázás

Fapadlók: hajópadló és svédpadló jellemzői

A legrégibb faanyagú padlóburkolatok egy­szerű deszkapadlók voltak, melyek szorosan egymás mellé sorolt deszkákból álltak. Ebből alakult ki a később széles körben elterjedt hajópadló, valamint a svédpadló.

Hajópadló

A keményfa hajópadlók hosszoldaluk men­tén csaphornyosak, általában 22 mm vastag, 80-150 mm széles, 3,00-5,00 m hosszú luc,vagy jegenyefenyő (puhafák) deszkákból készülnek. A színlapjuk gyalult, a hátlapjuk gyalulatlan.

Hajópadló szerkezete

A deszkázatot általában 50×70 (…100) mm keresztmetszetű párnafákra fektetjük. A párnafák párhuzamosan, egymástól 45-60 cm távolságra helyezkednek el, a köze­iket teljes magasságban hőszigetelő anyag tölti ki. (Régen a párnafákat tömörített salak­feltöltésbe ágyazták úgy, hogy alulról és két oldalról körülvette őket a feltöltés.) A hajó­padlókat általában úsztatott aljzatra fektetjük.

Olvasmány

A különböző fapadlók keskenyebb-szélesebb és rövidebb-hosszabb elemekből készülhet­nek. A kiválasztásnál az esztétikai szem­pontok mellett figyelembe kell venni azt is, hogy az adott aljzatra, igénybevételre melyik a műszakilag legmegfelelőbb burkolat.

Svédpadló

A svédpadló sok tekintetben hasonlít a hajó­padlóhoz. 16-22 mm vastag, 70-120 mm széles és 0,50-1,50 m hosszú (előfordulhat­nak nagyobb szélességű és hosszúságú desz­kák is.) Hosszoldala mentén csaphornyos kialakítású. Gyalult keményfa deszkákból készül. A svédpadló tehát rövid, keményfa anyagú hajópadlónak is tekinthető.

Svédpadló szerkezete

A svédpadlót a hajópadlóhoz hasonlóan álta­lában párnafákra szegezve fektetjük. A pár­nafák tengelytávolsága a svédpadló elem hosszának a fele (vagyis egy 1,00 m-es deszka esetében 0,50 m). Az egyes sorokban a hossztoldások nem eshetnek egy vonalba, ezért a deszkák a kötési szabályoknak megfelelően feles eltolásban helyezkednek el.

Korszerűbb megoldást képeznek az úsztatott száraz aljzatra ragasztott svédpadlók. Ezek aljzatát lényegében szárazon alá­tétfóliára és polifoam hablemezre fektetett (úsztatott) OSB, vagy MFP építőlemezekből készülő borítás képezi. Erre teljes felületen ragasztják a svédpadlót. Az ilyen kialakítás előnye, hogy kiváló járáskomfortot biztosít, és eltérő burkolatok között kisebb szintkü­lönbségek adódnak (1-3 cm-es).

Olvasmány

A svédpadlók ritkán előforduló változata a sakktáblaszerűen lerakott, rövid (36 cm-es) elemekből kialakított fapadló. Ezzel a típussal elsősorban német nyelvterületen találkozhatunk.