Lakberendezés

Burkolóanyagok a konyhában

A modern konyha berendezését részben praktikus szempontok diktálják: a felüle­tek nem szívhatnak magukba vizet, gőzt, zsírt, szagokat, és könnyen tisztítható anyagból kell készülniük. Ám a konyha az utóbbi időben újra lakóhely lett, és a szi­gorú ésszerűséggel megtervezett, funk­cionális helyiség melegebbé, kényelme­sebbé vált.

Rengeteg eszközünk van arra, hogy a konyhát egyedivé, jellegzetessé formál­juk. Bontsuk ki a régi tűzhely beugróját, és állítsunk a mélyedésbe új tűzhelyt, kreden­cet, faszenes grillsütőt vagy akár hangfa­lat. A magas mennyezet alatt futó csöve­ket, vezetékeket rejtsük deszkalapok mö­gé. Mindig gondoljuk át, mit érdemes elöl hagyni, és mit kellene ajtó mögé zárni. A konyhai edényeket mutatósán el lehet rendezni. Egyszerű, könnyen mozgatható bútorokat vásároljunk, és hagyjuk szaba­don a közlekedés útvonalait.

Fal

Sok padlóburkoló, például a parafa, a ke­rámialap, a fa és a PVC nagyszerűen meg­védi a konyha falát a nedvességtől, rá­adásul kiváló hőszigetelő. A PVC- és a le­mosható tapétát gombaölő ragasztóval rögzítsük. Ha a festés mellett döntünk, ala­pozzunk gondosan, válasszunk lemosha­tó festéket, és a szokásosnál eggyel több réteget vigyünk fel, hogy tartósabb legyen a festés.

Padló

A puha padlón kellemes járni. A parafa és a PVC hangszigetelő és könnyen tisztítha­tó, a megterhelést jól bíró gumin szinte hangtalanul lépkedünk. A keményebb burkolat, például a kerámia- vagy mozaiklap, a pala vagy a márvány kopásálló és mutatós, de hideg is lehet, fárasztó rajta járni, és nem fektethetünk alája fa vak­padlót (a betonaljzat a megfelelő). A lak­kozott fa tartós és meleg, de ahol sokat járunk, ott újra meg újra impregnálni kell, és lehet, hogy csúszik. A szőnyeget nem könnyű tisztítani; ha mindenképpen ra­gaszkodunk hozzá, műanyag szőnyeget vegyünk.

Munkafelület

A készen vásárolt bútorok munkalapját rendszerint rétegelt műanyag lap borítja. A műmárvány, a kerámia- és mozaiklap vagy a masztixba ágyazott mozaik drá­gább megoldás. A vízhatlan réteggel bevont keményfa, a pala, a márvány, a mo­zaiklap szép, de vigyázni kell rá. A rozsdamentes acél nem csak mosogatónak al­kalmas. Tartós és higiénikus, éttermekben szívesen használják.

Világítás

Roppant fontos az ötletes világítás, külö­nösen az olyan konyhában, amelyben nemcsak főzünk. A süllyesztett és állít­ható világítótestek sokoldalúan használ­hatók. A természetes fény nagy kincs. A kertre nyíló ajtóba illeszthetünk üvegla­pot, de lámpákra is szükség van. A szek­rényeket, pultokat és minden munkafelületet úgy kell megvilágítani, hogy ne vetül­jön árnyék oda, ahol dolgozunk.

Ablak

A zsalugáteres ablak jó megoldás a kony­hában: megkönnyíti a szellőztetést, kien­gedi a fölösleges meleget. Ha függönyre vágyunk, csakis tűzálló függönyt vegyünk, de ezt se akasszuk fel a tűzhely közelé­ben. A roló vagy a reluxa előnyösebb, mert kevésbé szívja magába a gőzt, és szabályozható a konyhába beengedett fény mennyisége. Ha szép a kilátás, hagyjuk el a függönyt és a redőnyt, bár igaz, hogy függöny nélkül a konyha télen hide­gebb, az erős nap ellen nem tudunk véde­kezni, és este a csupasz ablak nem túl mutatós.

Fűtés

A hagyományos radiátorok és hőtárolós villanykályhák sok helyet foglalnak el, ezért érdemes mennyezet-, fal- vagy padlófű­tést, esetleg kis elektromos vagy gáz fűtő­testet használni.

A kőpadló és a természetes színek

A kőpadló és a természetes színek – a fehér és barna árnyalatai – varázsol­ják otthonossá ezt a konyhát. Az olajfűtésű tűzhely az ablak alá került; a régi tűzhely helyén tárolóteret alakítottak ki.

Átgondolt színkompozíció

Átgondolt színkompozíció: finom matt csempék a falon, szürke és arany kerámialapok a padlón, szürke árnyalatok a szekré­nyeken. A mély mennyezetpárkányba építették be a szellőző­berendezést és a világítótesteket; a párkány tetején dísztárgyak sorakoznak.

A rozsdamentes acél

A rozsdamentes acél nem csak étter­mi konyhákba való. Ebben a lakásban acél borítja a kicsi, ám jól felszerelt konyhát. Csillogó, elegáns, praktikus és higiénikus.

 

Hasonló elrendezés egy ragyogóan fehér

Hasonló elrendezés egy ragyogóan fehér, beépített modern konyhában. A középső sziget egyszerre munkalap, étkezőasztal és tárolóhely.

A hagyományosan berendezett, elegáns francia konyha

A hagyományosan berendezett, elegáns francia konyha báját a régi és modern elemek keveredése adja. Új a melaminborítású asztallap, a méret után készített, préselt lemez szekrény, a polc és a pompás, sárgaréz szegélyű tűzhely, amely fával, szénnel, gázzal vagy elektromos árammal fűthető. A falra eredeti XVIII. századi csendélet került.

Egy Beverly Hills-i tervező szellemes szigetet alakított ki a konyha közepén

Egy Beverly Hills-i tervező szellemes szigetet alakított ki a konyha közepén. A mozaiklap­burkolat tetszés szerint formázható. A hatal­mas tűzhely éttermi modell.