Lakberendezés

Mosókonyha – Használjuk ki a mosókonyhát!

A mosókonyha hallatán ne gondoljunk a régi házak kietlen helyiségeire. A mosókonyha lehet csinos is, bár igazi értéke, hogy remekül kihasználható. Ebben a helyiségben kimoshatjuk, megszáríthatjuk, kivasalhatjuk az összes ruhát, itt tarthatjuk a tisztítóeszközöket, itt varrhatunk, és elvégezhetünk minden olyan piszokkal járó munkát, amelytől meg akarjuk kímélni a lakást.

Helyigény

A mosó- és szárítógép elég nagy, és a ki-be rakodáshoz is helyre van szükség. Igyekezzünk idetelepíteni a ru­haszárítót és a vasalódeszkát (ez lehet fal­ról lehajtható is). A porszívót, seprűt, mosóport tartsuk szekrényben.

Biztonság

A helyiséget megfelelő duga­szoló aljzatokkal és vízvezetékkel kell el­látni. A dugaszoló aljzatba nem szabad víznek kerülnie, és ne kígyózzanak végig a helyiségen az elektromos vezetékek! A vasalónak legyen saját dugaszoló aljzata a vasalódeszka magasságában. Így a csat­lakozódugókat nem cseréljük össze, és a vasalót remélhetőleg nem hagyjuk bekap­csolva. A gépeket szakemberrel szerel­tessük fel és ellenőriztessük rendszere­sen. A veszélyes anyagokat, pl. a fehérítőt és a tisztítószereket zárjuk el a gyerekek elől. Ha nem használjuk a helyiséget, zár­juk kulcsra az ajtaját: a kapcsolók és a gé­pek mágnesként vonzzák a gyerekeket.

Ruhatisztítás

A kétmedencés mosogató kiváló a kézi mosáshoz, áztatáshoz, fehé­rítéshez. Ajánlatos olyan mosogatót fölsze­relni, melyhez csöpögtető is tartozik. Sze­rezzünk be szennyestartót és egy kosarat, amelyben a mosógépből átvihetjük a ru­hát a szárítógéphez. Egy tiszta asztalla­pon szétválogathatjuk a ruhát. A ruhaszá­rítónak vagy fregolinak a szárítógép mel­lett is hasznát vesszük. Jó szolgálatot tesz a lábon álló vasalódeszka.

Padló

A mosógép néha elárasztja vízzel a helyiséget, ezért a padlóba lehetőleg épít­tessünk lefolyót. A padló legyen tartós és könnyen tisztítható, ami különösen akkor jó, ha leejtjük a frissen vasalt ruhát.

Használjuk ki a mosókonyhát

A mosókonyhában helyet kaphat a bojler, a fagyasztó, a vízlágyító berendezés és a fogyasztásmérő óra. Itt tárolhatjuk a cipő­tisztító felszerelést, a folttisztítót és a ház­tartásban használt egyéb szereket. Varrás. Az egyik sarokba beállíthatjuk a varrógépet. Mellette tarthatunk szabás­mintát, varróeszközöket. De ha itt akarunk szabni, egy nagy asztalról is gondoskod­ni kell.

A modern gép és a hagyományos bútor jól megfér egymás mellett

A modern gép és a hagyományos bútor jól megfér egymás mellett a tágas helyiségben.

A konyhához tervezett mutatós, beépített szekrénysor

A konyhához tervezett mutatós, beépített szekrénysor egyik elemében tartják a tisztítószereket és a mosáshoz, vasaláshoz szükséges felszerelést.

Gondos tervezéssel még kis helyiségben is több tevékenység fér meg egymás mellett

Gondos tervezéssel még kis helyiségben is több tevékenység fér meg egymás mellett. Itt például a műhely és a mosókonyha lépett házasságra. A falra szerelt, állítható lámpa hol a munkalapot, hol a vasalógépet világítja meg.