Lakberendezés

Műterem a lakásban, tippek a berendezéshez

Hobbira semmi sem ösztönöz jobban, mint a jól felszerelt műterem. A festésre, mintázásra, korongozásra, fényképelőhívásra szolgáló helyiség beren­dezését a munka léptékén kívül az eszkö­zök és az anyagok szabják meg. A falat, a padlót és az összes többi felületet burkoljuk lemosható, nem foltosodó anyaggal.

Tárolás

Sok helyre van szükségünk, mert a műteremben rengeteg kisebb-nagyobb tárgy halmozódik fel. A festékes tubusokat tartsuk kerekes asztalon, a festményeket tá­roljuk függőlegesen. A szerszámokat, anya­gokat szekrényben helyezzük el. A vegy­szerek és a festékes rongyok tűzveszélyesek; ezeket ne tartsuk zárt térben.

Víz

A sötétkamrában és a korongozáshoz nélkülözhetetlen a nagy mosogatómeden­ce. Jó szűrőt tegyünk bele, hogy ne kerül­jön agyag a lefolyóba.

Munkafelület

A helyiség berendezésekor vegyük figyelembe a műveletek sorrend­jét. Ügyeljünk arra, hogy a munkafelület elég nagy legyen.

Világítás

Az a legjobb, ha a szoba észak­ra néz, és természetes fényt kap. A világí­tást nappali fényt árasztó neoncsövekkel egészíthetjük ki. (A sötétkamrába nem sza­bad beszűrődnie fénynek, de a munkához szükség van egy piros lámpára.) A világí­tótesteket úgy helyezzük el, hogy ne eről­tessük meg a szemünket.

Biztonság

A gyerekek nagyon élvezik a műtermet, ahol szabad rendetlenséget csi­nálni. Minden mérgező anyagot el kell zár­ni vagy jó magasra tenni, a lámpákra húzó­zsinórt szerelni, nehogy a nedves gyerek­kezek hozzáérjenek a kapcsolókhoz.

Zaj

A zeneszobát a lakáshatároló (a szomszédoktól elválasztó) faltól távol rendezzük be. A hangszigeteléshez töltsük ki a fal üre­geit, vagy béleljük a helyiséget szigetelő­anyaggal. Gondoskodjunk jól záródó ajtóról, tömjük be a padló repedéseit, fektessünk le szőnyeget. Az akusztikát hangelnyelő vagy hangvisszaverő anyagok beállításá­val, illetve eltávolításával módosíthatjuk.

Testedzés

A biztonság és a kényelem érde­kében nagy helyre van szükség, ahol meg kell szüntetni az éles széleket. A helyiségben csúszásmentes, simára csiszolt és impreg­nált fapadló, parafa vagy gumipadló legyen. A talajgyakorlatokhoz nélkülözhetetlen a sző­nyeg. A helyiséget szellőztetni kell – lehető­leg az ablakon át (aki nem akarja, hogy be­lássanak, húzzon az ablak elé függönyt vagy redőnyt). Minél nehezebb egy torna­szert elővenni és eltenni, annál kevesebbet használjuk, ezért gondosan tervezzük meg a tárolást és ha lehet, tartsuk elöl a szereket.

A nagy belmagasságú, eredeti állapotában megőrzött családi ház tökéletes műterme

A nagy belmagasságú, eredeti állapotában megőrzött családi ház tökéletes műterme. Egy olasz bútortervező tulajdona. A művész diákjaival és munkatársaival dolgozik itt. A hajdani fürdőszobában székhuzatokat festenek és varrnak.

Egy angol szobrász műterme és nappalija

Egy angol szobrász műterme és nappalija: egyszerre munkahely és bemutatóterem.

A francia rádiós újságíró dolgozó­szobájában a torna­szerek is helyet kaptak

A francia rádiós újságíró dolgozó­szobájában a torna­szerek is helyet kaptak. A lakás gazdájának nincs ideje tornaterembe járni, ezért otthon edzi magát. A könyvek mellett helyet szorított a tornaszereknek, a HIFI-toronynak és a videoberendezésnek is. A tárolórend­szer szétszerelhető.

A grafikusművész műtermében a tenger látványa is a beren­dezéshez tartozik

A grafikusművész műtermében a tenger látványa is a beren­dezéshez tartozik. A mozaiklap padlóburkolat elegáns és tartós. A tágas polcon elhelyezett különböző tárgyak időnként ötleteket adnak a mun­kához. A masszív, de mozgatható asztalon minden kéznél van.