Padlóburkolatok

A gumi padlóburkolat és tulajdonsága

A gumi padlóburkolat sokáig az ipari létesítményekre volt jellemző, és csak korlátozott színválasztékban gyár­tották. Napjainkra azonban a helyzet gyökeresen meg­változott; a gumi padlóburkolat színválasztéka és megje­lenése óriási változáson ment keresztül. Ez a padlóburko­lat, amellett, hogy igen tetszetős, gazdaságosnak is mond­ható, hiszen bár drága, ugyanakkor tartós: élettartama akár 20 év is lehet. Emellett jól ellenáll az égésnek (pl. leejtett cigarettacsikk), emellett rugalmas és kellemes rajta járni, és hatékonyan nyeli el a zajokat.

A gumi padlóburkolat lapok és lemezek formájában kapható. A lapokat házilag is könnyű beépíteni, a lemez lerakását viszont érdemes szakemberre bízni. A négy­szögletes lapok többféle méretben kaphatók. Általában szintetikus úton előállított gumiból készülnek, a termé­szetes gumi kevésbé tartós. Vásárolhatunk környezetba­rát, újrafelhasznált autógumikból készült burkolóanya­got is, bár ezeket inkább középületekben alkalmazzák, pl. sportcsarnokokban, ahol ütéselnyelő „sportpadlóra” van szükség.

A texturált felületű gumi csúszásmentes, ezért a nedves helyiségek, pl. fürdőszoba ideális burkolata. A konyhába viszont körültekintéssel kell megválasztani a gumi padló­burkolatot, mert a zsíros szennyeződések meggyűlhetnek a felület kidudorodásai között. Ettől eltekintve azonban a gumi padlóburkolat nagyon higiénikus, kényelmes és meleg burkolat.

Tulajdonságok

(*kicsi, **közepes,***nagy)

 • tartósság***
 • hangszigetelés***
 • hőtároló képesség*
 • könnyű karbantarthatóság**

A burkolat megtervezése

Manapság egy gumi padlóburkolat nem feltétlenül sugároz ipari jelleget, bár ha szeretjük a high-tech hatású belső tere­ket, biztosan megtaláljuk a nekünk tetsző változatot. Érdemes a hatást fémes színekkel (szürke, fekete) és fényes polírozással fokozni. Napjainkban a gumi padlóburkolat hatalmas szín­választékban kapható, a lágy természetes színektől az élénk árnyalatokig.

Polírozással a gumi padlóburkolat jellegzetes vizes csillogást kap. Választhatjuk azonban a matt felületet, így jobban előtérbe kerül az anyag lágysága. Kaphatók márványos, palát vagy terrazzót imitáló, illetve absztrakt mintázatú lapok is, amelyeken kevésbé látszik meg a szennyeződés és a kisebb felületi karcolások.

A lapok felülete lehet sima vagy textúráit, utóbbiakon az ipari padlókra emlékeztetőtől a művészi absztrakt mintázato­kig sokféle mintázat lehet. Amellett, hogy ezek a burkolatok csúszásmentesek (ami pl. egy fürdőszobában kifejezetten előnyös), fokozhatjuk vele a kissé ipari jelleget. Érdemes megfontolni szegély vagy sakktáblaminta al­kalmazását. Egy kisebb helyiségben érdemes kipróbálni a szabálytalan elrendezésben lerakott élénk színű lapokat.

Gumi padlóburkolat

 

Gumi padlóburkolat

A víz- és égésálló, ugyan­akkor a lábnak kellemesen meleg gumi padlóburkolat ideális választás konyhába.

Karbantartás

A gumi padlóburkolat rendszeres tisztítást igényel, mert meglátszanak rajta már az apró szennyeződések is, külö­nösen az élénk színű felületeken. Rendszeresen seperjük fel partvissal, hogy eltávolítsuk a karcolást okozó részecs­kéket. A szennyeződéseket öblítőszeres vízbe mártott szi­vacsos fejű felmosó bottal távolítsuk el. A szivacsot alapo­san nyomkodjuk ki és gyakran öblítsük, nehogy a szennyezőanyagok megkarcolják a felületet. Az építőanyag­-kereskedésben számos, gumi padlóburkolat ápolására, karbantartására alkalmas termék kapható.

A gumi padlóburkolat és tulajdonsága

Előnyök

 • rendkívül tartós
 • víz- és égésálló
 • hangelnyelő
 • kényelmes és a lábnak kellemesen meleg burkolat
 • fürdőszobákba, konyhákba, háztartási helyiségekbe, gyerekszobák­ba ideális burkolat, de minden modern stílusú belső térbe illik

Hátrányok

 • drága
 • rendszeres karbantartást igényel

Új értelmet kapott az ipari jelleg

Új értelmet kapott az ipari jelleg: a gumi padlóbur­kolatok élénk neonszínekben is kaphatók. A felület polírozásával különleges csillogást kap a padlófelület, ami az egész helyiséget felélénkíti.