Padlóburkolatok

A tégla tulajdonságai (burkoláshoz)

A téglát évezredek óta használják építőanyagként. Ez az égetett agyag építőelem kevésbé tartós, mint a kő, azon­ban ez is megfelelően kopásálló, és látványra, érintésre kellemesen meleg hatású anyag. A tégla emellett olcsóbb, és karbantartása is egyszerű.

Falazótéglából is készíthetünk padlóburkolatot, bár ezek meglehetősen vastagok és nem túl tartósak. A tö­mör burkolótégla – klinkertégla – élettartama már hosszabb, viszont még mindig túl vastag padlóburkolathoz. A legjobb, ha padlóburkoló téglát használunk, amelyet kifejezetten erre a célra gyártanak; ezeknek a vastagsá­ga 2-5 cm. Ha lehetséges, válasszuk a legvékonyabb elemet, hogy ne kelljen nagyon sokat levágni az ajtószár­nyakból.

Tégla

A téglát inkább falakhoz szokták használni, ezért ha beltérben alkalmazzuk, olyan érzé­sünk lesz, mintha a szabadban lennénk.

A téglaburkolatot aljzatbetonra kell lerakni: ennek legfontosabb oka, hogy általában ágyazóhabarcsba rak­juk le, ami még jobban megnöveli a burkolat tömegét. Amennyiben mégis fa alátétdeszkázatra szeretnénk le­rakni téglaburkolatot, szakemberrel vizsgáltassuk meg az aljzatot, hogy biztosan elbírja-e a burkolat tömegét; ebben az esetben feltétlenül a legvékonyabb burkolótéglát használjuk. Amennyiben faaljzatra hordunk fel ágyazóhabarcsot, feltétlenül szükségünk van vízszigetelésre, mert a habarcs nedvességtartalma tönkreteszi a fát.

A burkolótéglákat felületkezelő védőbevonattal tegyük vízhatlanná; ezzel egyúttal a hézagokba rögzítjük a ho­mokkitöltést, amitől szebb lesz a felület. Egyes burkoló­téglákat eleve vízhatlan kivitelben gyártanak, ezeknél nincsen szükség felületkezelésre.

Tulajdonságok

(*kicsi, **közepes, ***nagy)

 • könnyű karbantarthatóság*
 • tartósság ***
 • hőtárolás**
 • hangszigetelés*
 • vízállóság*

A padlóburkolat megtervezése

A téglaburkolat szigorúan szabályos elemekből áll, így aztán a tetszetős téglaburkolat titka a szép kiosztás. A legegyszerűbb ki­osztás a futó téglakötés eltolt hézagokkal; ez a lerakási mód egy­ben hosszítja is a helyiséget. A halszálkaminta egyszerűen lerak­ható, ugyanakkor nagyon érdekes felület. A váltakozva lerakott futó és kötősorok (fonott mintázat) szintén kellemes mintázatot adnak. Néha magukon a burkolótéglákon is találhatók egyszerűbb motí­vumok, például rombusz- vagy keresztalakok.

A régi házak bontásá­ból származó tégla

A régi házak bontásá­ból származó tégla nagyon érdekes felületet ad változatos színeivel és a szabálytalan, kopott elemekkel. Ez a bontott téglákból készült padló érde­kes kontrasztot képez a szigorúan szabályos, új elemekből álló vörös tégla falburkolattal.

Tégla a lakásban

A tégla évezredes építő­anyag; talán ez az egyik leg­ősibb padlóburkolat-típus.

A téglák színe általában vörös, rózsaszín vagy barna, de kap­hatók mészhomok és kálciumszilikát téglák is, amelyek színe halványabb, így több fényt visszavernek, mint az agyagtéglák. A téglák anyagához hozzáadott festékanyaggal akár kék vagy zöld színű elemeket is lehet készíteni. A különféle téglafajták eltérő hatású felületet hoznak létre. A sima felületű vörös téglákkal burkolt közle­kedő (különösen, ha kontrasztos színű fugázó­anyaggal hézagolták a burkolatot) modern, míg a kopott bontott tégla régies hatású.

Karbantartás

Rendszeresen porszívózzuk vagy seperjük fel a felületet. A szennyeződéseket öblítőszeres vizes, kicsavart felmo­sóronggyal távolítsuk el. Amennyiben felületkezeltük a padlót, a műveletet a termék gyártójának útmutatásai szerint – általában 6-12 havonta – ismételjük meg. Ne vigyük azonban túlzásba a felületkezelő anyag használa­tát, mert csúszóssá válhat a burkolat.

Tégla tulajdonságai

Előnyök

 • karbantartása könnyű
 • tartós és vízhatlan
 • melegebb a többi hidegburkolat-típusnál
 • érdekes mintázatokat lehet belőle kirakni
 • különösen alkalmas konyha, előszoba, közlekedő és fedett-nyitott terek, pl. veranda burkolatának

Hátrányok

 • csökkenti a belmagasságot
 • emeleteken nem mindig lehet beépíteni