Padlóburkolatok

Tégla padlóburkolat lerakásának lépései

A téglaburkolatnak masszív, stabil aljzatra van szüksége; ideális esetben a földszinti padló burkolata, amely aljzat­betonra kerül. A téglákat közvetlenül, szárazon az aljzat­ra vagy nedves habarcságyazatba rakják le. Az első mód­szer a könnyebb, de a másodikkal erősebb burkolatot ké­szíthetünk. Ha fa alátétdeszkázatra szeretnénk lerakni téglaburkolatot, szakértővel kell ellenőriztetni, hogy az bírja-e a terhelést.

Burkolásra hagyományos téglákat is használhatunk, ezek azonban vastagabbak, kevésbé ko­pásállóak és nehezebbek, mint a burkolótéglák. A burko­lótéglák többféle vastagságban kaphatók; válasszuk a leg­vékonyabb változatot. A téglaburkolat jelentősen megnö­veli a padló szerkezeti vastagságát, így szinte biztos, hogy le kell majd vágnunk az ajtószárnyakból.

Burkolás előtti teendők

A burkolás megkezdése előtt távolítsuk el a régi pad­lóburkolatot és készítsük elő az aljzatot. Ha aljzatbeton­ra ágyazóhabarcsba rakjuk le a téglát, nem szükséges alj­zatkiegyenlítőt felhordani vagy rétegelt lemezt alkalmaz­ni, mert a habarcs kiegyenlíti a kisebb szabálytalanságo­kat. Fa alátétdeszkázatra szárazon érdemes lerakni a tég­laburkolatot, ha azonban széles hézagokat szeretnénk, ágyazóhabarcsot kell használnunk (a habarcsréteg jelentősen megnöveli a burkolatréteg tömegét!).

Ebben az esetben a fát polietilénfóliával vagy egy réteg folyékony fóliával (kent szigetelés) kell megvédenünk, különben a habarcs nedvességtartalma miatt tönkremegy. Ha azon­ban szárazon rakjuk le a téglaburkolatot, az aljzatbetonra aljzatkiegyenlítőt kell teríteni, a fa alátétdeszkázatot pedig 6 mm vastag, hígított PVA-ragasztóval felületkezelt rétegelt lemezzel kell fedni. Tervezzük meg a burkolatkiosztást, számítsuk ki a téglamennyiséget, és rajzoljuk fel az esetleges mintázatot.

Alapszabályok

 • Készítsük elő megfelelően az aljzatot.
 • Egyszerre vásároljuk meg az alapanyagokat, így a minőség és a szavatossági idő összhangban lesz.
 • Kérjünk tanácsot a szakkereskedésben, és kövessük a gyártó utasításait.
 • Gondoskodjunk a helyiség megfelelő szellőztetéséről. Ha ragasz­tóval, habarccsal, felületkezelő vagy tömítőanyaggal dolgozunk, viseljünk erős gumikesztyűt. Amikor gépekkel dolgozunk, le­gyen rajtunk fülvédő’, védőszemüveg, gumikesztyűt és porvédő maszk, és a vágandó elemek legyenek szorosan rögzítve.

Nehézségi fok:

●●○○○

A kisméretű, könnyű téglák­kal könnyű dolgozni, és da­rabolásuk sem túl nehéz (bár az ívek kivágása már igényel némi ügyességet). A száraz lerakásnál nem használunk ragasztó- vagy habarcsréteget.

Szerszámok

 • Kőműves zsinór; Ácsderékszög;
 • Vonalzó; Kézi csempevágó; Sarokcsiszoló;
 • Kőzetfúró és félköríves keresztmetszetű reszelő;
 • Fugázó pálca; Locsolókanna sűrűn lyuggatott fejjel;
 • Porszívó/partvis vagy kefe; Festőhenger;
 • Tiszta rongyok (zsákvászon).

Anyagok

 • Burkolótéglák;
 • Kartonpapír;
 • Habarcskeverék fugázáshoz;
 • Felületkezelő védőbevonat.

Szárazon lerakott tégla padlóburkolat

A téglák előkészítése

Válogassuk át szín szerint a téglákat, majd a he­lyiség egyes pontjain rakjuk őket halomba. A többi hidegburkolattal ellentétben a téglákat nem a ne­gyedelős módszerrel osztjuk ki, mivel nem négy­zet, hanem téglalap alakúak, és általában eltolt hézagokkal rakjuk le őket. Emellett, mivel a téglák viszonylag kisméretűek, a kisebb hibák a falak mentén kevésbé feltűnőek. A lerakást a leghosszabb falnál kezdjük, majd a burkolatkiosztási tervet követve haladjunk a munkával.

Amennyiben a helyiség falai nem párhuzamosak, feszítsünk ki két tégla segítségével kőműves zsinórt a faltól téglaszélességnyi távolságra, és e mentén rakjuk ki a téglákat. A zsinór amellett, hogy vonalzóként szol­gál, kijelöli a burkolat felső síkját is. Ha a falak na­gyon hegyes szögben csatlakoznak, ácsderékszöggel jelöljünk ki az egyik falra merőleges vo­nalat a saroktól egy téglányi távolságra. Vonalzó­val hosszabbítsuk meg a vonalat, és kőműves zsi­nórral húzzuk ki a szemközti falig.

Lépések a burkoláshoz:

 1. Rakjuk le az első téglasort a kifeszített kőműves­ zsinór vagy (ha az kellően egyenes) a fal mentén. A munka folytatásához is használjuk a kőműves ­zsinórt, legalább az első három téglasor lerakásá­hoz, amíg elég stabil felületünk keletkezik, amely mellé lerakhatjuk a további sorokat.1. lépés
 2. Szabjuk le és helyezzük el a vágott elemeket. Ne feledkezzünk meg a fal mentén hagyott 3 mm-es tágulási hézagról! A csövek mel­lé és a sarkokba kerülő elemeket kartonpapír sab­lon alapján szabjuk le. A daraboláshoz kézi csempevágót, bontóvésőt és kalapácsot hasz­náljunk, az íveket sarokcsiszolóval vágjuk ki. Lyu­kakat kőzetfúróval fúrjunk ki, az éleket félkör ke­resztmetszetű reszelővel dolgozzuk el simára.2. lépés
 3. A téglák lerakása után jöhet a hézagolás. Szórjunk száraz habarcspor keveréket a felületre (kapható az építőanyag-kereskedésekben), majd partvissal seperjük a hézagokba. A sepregetést váltakozó irányba végezzük, a falcsatlakozásokat se hagyjuk ki. A következő néhány napban naponta kétszer ismételjük meg a műveletet, míg a hézagok kel­lően ki vannak töltve.3. lépés
 4. Fugázó pálcával nyomkodjuk be a hézagoló anyagot a résekbe.4. lépés
 5. Sűrűn átlyuggatott fejű öntözőkannával locsoljuk fel a felületet, hogy megkössön a hézagoláshoz használt habarcspor keverék; addig öntsük a vizet, amíg a habarcs teljesen átnedvesedik. Hagyjuk kötni 24 órán át.5. lépés
 6. Seperjük vagy porszívózzuk fel a felesleges habar­csot. Festőhengerrel hordjunk fel felületkezelő védőbevonatot a felültre, amelyet a hézagokba is alaposan bedolgozunk. A felhordás után 30 perc­cel itassuk fel a felesleget, majd hagyjuk egy éj­szakán át száradni.6. lépés

A padlóburkolat rétegrendje

Száraz lerakás aljzatbetonra:

Száraz lerakás aljzatbetonra

 1. Felületkezelő védőbevonat
 2. Fugázóanyag (habarcs szárazkeverék)
 3. Burkolótégla
 4. Aljzatkiegyenlítő
 5. Aljzatbeton

Száraz lerakás fa alátétdeszkázatra:

Száraz lerakás fa alátétdeszkázatra

 1. Felületkezelő védőbevonat
 2. Fugázóanyag (habarcs szárazkeverék)
 3. Burkolótégla
 4. 6 mm vastag, hígított PVA-ragasztóval felület­kezelt rétegelt lemez
 5. Meglévő párnafék és alátétdeszkázat

Közvetlenül kapcsolódó cikk:

Habarcságyazatba lerakott téglaburkolat lépései