Padlóburkolatok

Mészkő és homokkő burkolatok, tulajdonságaik

A mészkő és homokkő padlóburkolat hosszú évezredeket is kibír! A kőburkolat bármilyen stílusú belső térben jól mutat. A mészkő és homokkő a legváltozatosabb kőbur­kolatfajta, számtalan természetes színárnyalatban kapható. Biztosan találunk ízlésünknek megfelelő változatot, legyen szó akár modern városi lakásról, akár falusi házról.

Bár a kőburkolat látványa a színei miatt kellemesen meleg, azonban a kőpadló meglehetősen rideg érzetet kelt. Érdemes megfontolni a padlófűtés alkalmazását. A homokkő felülete meglehetősen érdes, mégse válasszunk túl simára csiszolt lapokat, mert nedves területe­ken (konyhában, fürdőszobában) nagyon csúszósak lehetnek. Ezekben a helyiségekben csúszásmentes, matt felü­letű burkolatot rakjunk le. A felületkezelt kövek vízhat­lanok; ha viszont nem vonjuk be őket védőbevonattal, foltosán elszíneződhetnek.

A mészkő és homokkő szabálytalan és szabályos lapok formájában kapható. A szabálytalan alakú lapok leraká­sához szakember kell, ugyanakkor a szabályos lapok lera­kása sem egyszerű, mivel azok meglehetősen nehezek. Kőburkolat csak aljzatbetonra rakható – ha mégis alátét­deszkázatra szeretnénk lerakni, mindenképpen szakem­berrel kell ellenőriztetni, hogy az aljzat elbírja-e a terhelést. A kőburkolatot nem könnyű beépíteni: rusztikus hatású burkolaton megengedhető némi szabálytalanság, elegáns, szabályos lapokból álló kőburkolatnál azonban minden szabálytalanság, hiba feltűnő.

Tulajdonságok

(*kicsi, **közepes, ***nagy)

 • tartósság ***
 • könnyű karbantarthatóság*
 • vízállóság***
 • hőtárolás*
 • hangszigetelés*

A burkolat megtervezése

A homokkő színe általában kellemesen lágy tónusú, sárgás, krémszínű, rózsaszín vagy vöröses. A mészkő nagyobb szín­választékban kapható, például fehér, szürke, barnásvörös, zöldeskék és majdnem fekete színben. A travertin is mészkő: egy világossárga színű édesvízi mészkőfajta. A kőburkolatok anyagában található kisebb-nagyobb szabálytalanságok fino­man tagolják a felületet. A mészkőben emellett gyakran még kövületek (korallok, tengeri liliomok, csigák maradványai) is megtalálhatók.

A mészkő és homokkő burkolat az összes belsőépítészeti stílussal harmonizál. A lapokat felületkezelő anyagokkal matt, vagy polírozással csillogó felületűvé tehetjük (arra azonban ügyeljünk, hogy ne legyenek túl csúszósak). A kőlapokat gyakran eltolt hézagokkal rakják le, ami kissé rusztikus hatású. Elegánsabb megoldás a nyolcszögletű lapokból, kontrasztos színű rombusz alakú betétekkel lerakott burkolat. A kőlapokat lerakhatjuk szűk vagy szélesebb hézagokkal, de készíthetünk szabálytalanul kiosztott kőburkolatot is.

Mészkő és homokkőFelületképzések

Felületképzések

Egy adott szín árnyalatai

Egy adott szín árnyalatai

Parkettaszerűen lerakott homokkő burkolat

Parkettaszerűen lerakott homokkő burkolat

Karbantartás

Rendszeresen seperjük vagy porszívózzuk fel a felületet, utána öblítőszeres vízzel mossuk fel. Ne használjunk drót­kefét; ha sikálni kell a padlót, műanyag szálú vagy sörte-kefét válasszunk. Különféle felületkezelő anyagokkal csillogó vagy matt hatást érhetünk el. A felületkezelést 6-12 havonta ismételjük meg.

Mészkő és homokkő burkolatok, tulajdonságaik

Előnyök

 • rendkívül tartós
 • karbantartása könnyű
 • sokféle stílushoz illik
 • különösen alkalmas konyhába, elegáns nappaliba vagy előszobába

Hátrányok

 • rideg érzetet kelt
 • drága
 • nehéz, ezért nem minden aljzathoz alkalmas
 • lerakása nehéz

Ezt a padlóburkolatot polírozták

(Kép fent) Ezt a padlóburkolatot polírozták, ami még jobban kiemeli az indiai mészkő feketés, kékesszürke és barnás bézs színeit.

A mészkő és a homokkő annyifelé változatban létezik

(Kép fent) A mészkő és a homokkő annyifelé változatban létezik, hogy biztosan találunk az íz­lésünknek megfelelő lapokat. Itt a fehér mészkőburkolat és a világos színű falak egyfajta „Zen hangulatot” sugároznak.

A hatalmas, szinte hézagmentesen lerakott mészkőlapok elegáns

(Kép fent) A hatalmas, szinte hézagmentesen lerakott mészkőlapok elegáns, letisztult ha­tásúak.

Tisztítása könnyű

(Kép fent) A precízen lerakott mészkőburkolat karbantartá­sa és tisztítása könnyű, így az ideális konyhai padlóburkolat.

A travertin jelleg­zetes világos mézsárga színű édesvízi mészkőburkolat

(Kép fent) A travertin jelleg­zetes világos mézsárga színű édesvízi mészkőburkolat. A világos padló színe kellemesen meleg.

Rózsaszínes kőlapok

(Kép fent) A rózsaszínes kőlapok egyszerű hátteret ad­nak a díszes berakott elemek­nek és bordűrnek, így tetszetős az összhatás, mégsem zavaró a formagazdagság.