Padlóburkolatok

Rugalmas burkolatok és fektetésük

A rugalmas burkolatokat, pl. linóleum- és PVC-padlókat eredetileg olcsóságuk és könnyű karbantarthatóságuk miatt alkalmazták. Manapság azonban már hatalmas szín- és mintaválasztékban kaphatók, és minden igényt kielégítenek. Léteznek pala és faburkolatot imitáló PVC-padlók, bordűrrel vagy berakott csempékkel kiegészített változatok, sőt, még a saját magunk tervezte motívumokkal is díszíttethetjük a padlót.

Rugalmas burkolat

A gumipadló napjainkban egyre inkább divatba jön, és egyre nagyobb színválasztékban kapható, míg a parafa kellemes, meleg hatású burkolat. A bőr padlóburkolat igazi luxus – ennek megfelelő az ára is. A lapokból álló típusok a legkönnyebben lerakható burkolatok közé tartoznak, a tekercsben kapható linóleum- és PVC-lemezek viszont egy amatőr burkolónak meglehetősen nehéz feladatot jelentenek.

Rugalmas burkolatok fektetése

A rugalmas burkolatok, amelyek lapok vagy lemezek formájában kaphatók, a többi padlóburkoló anyagnál vékonyabbak és puhábbak, ami azzal is jár, hogy az aljzat legkisebb egyenetlensége, hibája átüt rajtuk. A lapokban kapható változat a legkönnyebben lerakható burkolatok közé tartozik, a lemezek beépítése viszont már jóval nehezebb, mert nagyméretű elemeket kell mozgatni, és ne­héz a szegélyeknél szép csatlakozásokat kialakítani. Lera­kás előtt érdemes eltávolítani a szegélyléceket, szegély­deszkákat; ezeket visszahelyezve a kész burkolatra sokkal szebb lesz a falcsatlakozás.

A megfelelő aljzat

A rugalmas burkolatok elég könnyűek ahhoz, hogy fa alátétdeszkázatra rakjuk le őket. Az azonban fontos, hogy az aljzat tökéletesen sík és sima legyen. A deszkázatra fektessünk 6 mm vastag rétegelt lemezt, az aljzatbeton­ra pedig hordjunk fel aljzatkiegyenlítőt. Bőr padlóburkolat fektetésénél az aljzatra érdemes 2 cm vastag rétegelt lemezt lerakni (2×1 cm feles eltolásban). Az építőanyag-kereskedésben kérjünk tanácsot azzal kapcsolatban, hogy az adott burkolatot milyen aljzattí­pusra érdemes lerakni.

A burkolóanyag akklimatizálódása

A rugalmas burkolatokat érdemes lerakás előtt az adott helyiségben pihentetni, hogy átvegyék a helyiség hőmérsékletét. Így a PVC, parafa, gumi, bőr és különösen a linóleum (amely hidegen törik) kellően felmelegszik beépítés előtt, így jóval ru­galmasabb lesz, és nem reped meg beépítéskor.

Linóleum és parafa esetén (mivel nedvesség ha­tására duzzadnak) az is fontos, hogy az anyag át­vegye a helyiség nedvességtartalmát. A PVC, bőr és gumi burkolóanyagokat a fűtött helyiségben legalább 24 órán át pihentessük lerakás előtt. A linóleum és parafa esetén viszont ez az időtartam legalább 48 óra.

Lapok vagy lemezek?

A lapokat jóval könnyebb lerakni, ugyanakkor ezeknél vízzáró toldásokat sem kell kialakítani; utóbbi meglehetősen időigényes és nehéz műve­let, amelyen a padló vízzárósága áll vagy bukik. Emellett a lemezeket pontosan a helyiségnek megfelelő méretre és formára kell levágni, amit csak sablon segítségével tudunk megoldani.

Lapok vagy lemezek

Még az is elképzelhető, hogy leszabás előtt el kell ké­szítenünk a felület 1 : 1 méretarányú sablonját. Ha azonban a helyiséget teljesen ki tudjuk üríteni, és annak alaprajza teljesen szabályos, a lemezből készült burkolat fektetése már jóval egyszerűbb feladat, és a kész padló is szebb lesz, minta la­pokból készült felület.

Az aljzat előkészítése

Mivel a lapokból készült burkolatokat viszonylag egyszerűen méretre vághatjuk, ezért ebben az esetben nem érdemes leszedni a szegélyeleme­ket, így nem kockáztatjuk azok sérülését sem. A lemezeket azonban már jóval nehezebb ponto­san méretre vágni, ezért érdemes eltávolítani a szegélyelemeket, és a burkolat fektetése után visszaszerelni.

Egyes szakemberek még a szaniter-berendezéseket (pl. WC-csészét) is leszerelik bur­kolás előtt, bár ez a művelet a sérülés veszélyét rejti magában. Egy WC-csésze például általában ragasztottan, ágyazóhabarccsal csatlakozik a pad­lóhoz, ebben az esetben érdemes inkább körbe­vágni az elemet, és a csatlakozást tömítőanyaggal megoldani.

Lépések:

  1. A szegélydeszkákat, szegélyléceket feszítővassal vagy bontóvésővel érdemes eltávolítani (ügyelve arra, nehogy megsértsük ezeket). A burkolat lera­kása után szegezzük vagy ragasszuk őket vissza.1. lépés
  2. Ha a WC-csésze szerelten csatlakozik a padlóhoz, zárjuk el a vizet, majd lazítsuk meg a csavarokat, és csúsztassuk be alá a lemezt olyan mélyen, amennyire csak tudjuk.
  3. Bizonyos esetekben a kád előtétlapját meg lehet lazítani, így alá lehet csúsztatni a lemezt. Így elke­rülhetjük, hogy víz jusson be a burkolat alá, ami­nek hatására az felpöndörödne. Ha azonban a kád körbe van csempézve, a padlóburkolat és a kád előtétlapjának csatlakozását tömíteni kell. Esetleg szegélyelemet szerelhetünk a berendezési tárgy köré, így szebb lesz a csatlakozás.

Lerakási módok

Az adott burkolathoz feltétlenül a gyártó által aján­lott ragasztót használjuk – ha nem így teszünk, érvényét veszti a garancia. A ragasztó, tömítőanyag vagy a karbantartáshoz használt anyagok megvásár­lása előtt mindig kérjünk tanácsot az építőanyag-­kereskedésben.

Lerakási módok

A munka megkezdése előtt készítsük el a bur­kolat fektetési tervét, beleértve az esetleges mintá­zatot is. Ha szegélyt is szeretnénk készíteni, a fektetési tervet a keretes módszer szerint készítsük el. Ha erezett, márványos felületet imitáló burkolatot készítünk lapok­ból, minden egyes lapot 90°-os szögben forgas­sunk el az előzőhöz képest, így sokkal természete­sebb lesz az összhatás. Beépítés előtt mindig rak­juk ki szárazon a teljes padlófelületet.

Fektetésnél ügyeljünk arra, hogy a lapok kö­zött ne maradjon ragasztó. A felesleges ragasztó ugyanis a csatlakozásoknál felpúposítja a burkola­tot. Minden egyes lapot egyenként rakjunk le.

Rugalmas burkolatok darabolása

A hidegburkolatokkal ellentétben, amelyek­nél speciális vágóeszközökre van szüksé­günk, a rugalmas burkolatokat egy egyszerű univerzális késsel (snitzer) is darabolhatjuk. Szerezzünk be egy jó minőségű kést tarta­lékpengékkel; az íves linóleumvágó pengék jó szolgálatot tesznek keményebb anyagok (pl. linóleum, gumi) vágásánál, vonalzó mellett azonban nehéz velük dolgozni.

Jó tanács

Érdemes a burkolólapokat vágás előtt hajszárítóval felmelegíteni, így puháb­bak lesznek, és könnyebb őket vágni.

Jó tanács

A lapokat ne a már lerakott lapokon vág­juk, mert megsérthetjük azok felületét. Inkább egy hulladék rétegeltlemez-darabot használjunk alátétként.

Lépések a burkoláshoz:

  1. Amikor a szélső sorhoz érünk, helyezzünk egy lapot az előző sor egyik elemére.1. lépés
  2. Helyezzünk erre a lapra még egy elemet, majd ezt toljuk neki a falnak.2. lépés
  3. A felső elem pereme mentén karcoljuk be azalatt lévő lapot. Ácsderékszöggel ellenő­rizzük, hogy pontosan merőleges-e a vonal az elem élére. A bejelölt vonal mentén szab­juk le vonalzó mentén univerzális késsel az elemet. Ez lesz a szélső elem. 3. lépésElőször vonalzó mellett univerzális késsel jelöljük ki a vágás vonalát, majd ezután vág­junk a linóleumvágó pengével. A gumi bur­kolólapok lerakásához adott részletes útmu­tató bemutatja a sablonok használatát sarkoknál és a fürdőszobai be­rendezések körül. PVC-burkolat fektetésénél ne feledkezzük meg a falcsatlakozásnál lévő hézagról!

Lemezek illesztése

A linóleum- vagy PVC-lemezeket egy, a bur­kolandó helyiségnél nagyobb szobában szabjuk méretre. A lemezeket illesztéseknél egymást 2,5 cm-re átfedve fektessük le, majd sablonnal szabjuk le a helyiség alaprajzának megfelelő formára. Az illesztés vonalának kijelöléséhez vonalzóval mérjünk ki a faltól azonos távolságban lévő pontokat, majd ezeket vonalzóval kössük össze.

Ezután vi­gyük át a lemezeket a burkolandó helyiség­be. A linóleum toldását a ragasztó megköté­se után (a beépítés után legalább 10 órával) készítjük el: az illesztéseket gyaluval eldol­gozzuk, majd forrólevegős hegesztőpisztollyal vékony linóleumcsíkokat (hegesztő­zsinórt) olvasztunk a hézagokba.