Padlóburkolatok

PVC-burkolatok és tulajdonságaik

A PVC-burkolat – amely nem azonos a linóleummal –  lemezek és lapok formájában kapható. A PVC-burkolatok választéka igen nagy; az egészen olcsó, rövid élettartamú burkolatoktól a drágább, tartósabb anyagokig sokféle típus kapható. A praktikus, vízhatlan PVC-burkolatokat könnyű tisztítani, emellett hatalmas a szín- és mintaválasztékuk.

A PVC burkolólapokkal könnyebb dolgozni, mint a lemezzel, emellett ezeknél egyszerűen készíthetünk pél­dául szegélymintát, vagy variálhatunk különféle színeket és mintázatokat. Jóval gazdaságosabbak a burkolólapok akkor is, ha a helyiség méretei nem egyeznek pontosan a lapméret többszörösével; ilyenkor kevesebb vágási hul­ladék keletkezik.

A famintás PVC-lemez jó választás lehet olyan vizes helyiségekben, ahol a fa- vagy laminált bur­kolatot nem lehetne lerakni. A PVC-lemeznek gyakran van habalátét rétege, amely miatt ez utóbbin kellemesebb érzés járni. Viszont ha valamilyen hegyes tárgyat, például kést ejtünk a lemezre, olyan sérülés keletkezhet, amely miatt kilátszik a fehér alátét réteg.

A drágább PVC-padlók számtalanféle anyagot imitál­hatnak

A drágább PVC-padlók számtalanféle anyagot imitál­hatnak. Itt a PVC-burkolat ter­mészetes kőpadló hatását kelti

A lapokat a lemeznél jóval könnyebb lerakni, mivel a lemezt a szegélyeknél meglehetősen nehéz pontosan le­szabni. Azonban ha a helyiség alaprajza szabályos, a lemezt sokkal gyorsabban lerakhatjuk. A PVC-lemezt kívánság szerinti hosszra szabják le; szélesség tekintetében nagyobb a választéka, mint a linóleumnak, így nagyobb a valószí­nűsége, hogy illesztés nélkül lerakhatjuk. A négyszögle­tes lapok többféle méretben kaphatók, így könnyen ki­választhatjuk a helyiséghez illő méretet.

Dekoratív bordűrök

Dekoratív bordűrök

Kaphatók öntapadós lapok is, amelyeket külön ragasz­tóréteg nélkül kell lerakni. Ezek azonban gyenge minő­ségűek, ezért használatuk nem javasolható. Kapható olyan lemeztermék is, amelyet a szegélyek mentén és az illesztéseknél kentek be ragasztóval, de ennek alkalmazása sem ajánlatos, mivel gyengébb kötést jelent, mint a teljes felületén ragasztott változat, amelyet a követke­zőkben mutatunk be.

Tulajdonságok

(*kicsi, **közepes, ***nagy)

 • könnyű karbantarthatóság ***
 • tartósság**
 • hőtárolás**
 • hangszigetelés**
 • vízállóság**

Karbantartás

A PVC-burkolatot könnyű tisztítani – egyes változatok kimondottan öntisztuló kivitelben készülnek! A felületet partvissal seperjük, hogy eltávolítsuk a karcolást okozó részecskéket. Öblítőszeres vízbe mártott, szivacsos fejű felmosó bottal mossunk fel. A szivacs csak nedves legyen, nem lucskos, és ellenőrizzük, hogy tiszta-e, nehogy kar­colást okozó anyagok legyenek a felületén.

A szakkereskedésben kaphatók speciális, kifejezetten a PVC ápolá­sához, takarításához ajánlott szerek is, amelyektől szépen csillogó lesz a padló felülete. Ezeket a szereket néhány havonta kell felhordani, azonban megelőzendő, hogy a felületkezelő szerből és a szennyeződésből bevonatréteg vastagodjon, nagyjából évente speciális szennyeződésel­távolító szerrel kell kezelnünk a padlót.

PVC-burkolatok és tulajdonságaik

Előnyök

 • praktikus, könnyű karbantartani
 • sokféle árkategóriában kapható
 • könnyen beszerezhető és hatalmas a mintaválasztéka
 • jól tűri a nedvességet
 • különösen alkalmas konyhába, fürdőszobába, mosókonyhába és egyéb háztartási helyiségekbe

Hátrányok

 • forgalmasabb helyeken gyorsan kopik
 • a világos színárnyalatokon hamar meglátszik a piszok
 • nem mindig sikerül szépen imitálnia a természetes anyagokat
 • mesterséges anyagokból készül, ezért a természetes anyagból gyártott padlóburkolatoknál (pl. a valódi linóleum) kevésbé környezetbarát

A burkolat megtervezése

A PVC-burkolat hatalmas színválasztékban, sima vagy mintás változatban kapható, és gyakran imitál természetes anyagokat (pl. fa), vagy hidegburkolatokat (pl. mozaik, homokkő, már­vány vagy terrakotta). Hogy aztán mennyire sikerül utánozni az eredeti burkolatot, az más kérdés.

Valószínűleg egy laminált burkolat élethűbben utánozza a fát, mint a PVC, emellett azt se feledjük, hogy a PVC-„hidegburkolat” se nem kemény, se nem hideg, ami ugyan bizonyos szempontból tagadhatatlanul előnyös, ugyanakkor csökkenti az illúziót. Az viszont kétség­telen, hogy a drágább változatok sokkal szebbek. Katalógus helyett érdemes mintadarabon tanulmányozni, hogy hogyan mutat a burkolat.

A fafelületet imitáló PVC-„pallók” kellemesen meleg hatású

A fafelületet imitáló PVC-„pallók” kellemesen meleg hatású, barátságos felületet képeznek, emellett könnyebben karbantarthatok, mint az igazi faburkolat.

A PVC-burkolat tág teret ad a kreativitásunknak. Kaphatók szegélyelemekkel kiegészített lapok is, a kontrasztos színek pedig remekül mutatnak egymás mellett. A lapokat átlósan is lerakhatjuk. Szegélyelemekből és berakott bordűrökből szám­talanféle változat kapható; utóbbiakkal egy-egy mezőt emel­hetünk ki. Ha pedig nem szeretnénk az egyes lapokkal és a hézagokkal vesződni, egyszerűen vegyünk PVC lapburkolatot imitáló lemezt!

Imitált palaburkolat

Imitált palaburkolat

Terrakotta burkolatot utánzó PVC-lemez.

Terrakotta burkolatot utánzó PVC-lemez

Tölgyfa „pallók”

Tölgyfa „pallók”

Átlósan lerakott „hidegburkolat” szegélyelemmel.

Átlósan lerakott „hidegburkolat” szegélyelemmel

Mozaikhatású felület berakott szegéllyel

Mozaikhatású felület berakott szegéllyel