Padlóburkolatok

Terrakotta burkolat és tulajdonságai

A terrakotta szó jelentése: „égetett föld”. Mint neve is jelzi, vonzerejét leginkább meleg földszínei, természetes hatása jelentik. A terrakotta burkolólapok agyagból készülnek. Az égetési folyamat során levegőbuborékok maradnak a lapokban, amelyek hőtároló képességgel rendelkeznek.

Ennek köszönhetően a terrakotta a „leg­melegebb” hidegburkolat. A levegőbuborékok miatt vi­szont a lapok meglehetősen porózusak, ezért itt feltét­lenül szükséges védőbevonat alkalmazása, és a burkolat rendszeres karbantartása. A terrakotta felülete hamar megkopik, de a kisebb-nagyobb hibák csak fokozzák a burkolat patináját.

A terrakotta burkolatot általában széles (kb. 2 cm-es) fugákkal rakják le. Amennyiben a fugákat megfelelően tömítették, a terrakotta burkolat különösen jól illik konyhákba; egy elegáns nappaliba viszont kevésbé aján­lott. Mivel viszonylag meleg érzetet kelt, joggal gondol­hatjuk, hogy fürdőszoba-burkolatnak is ideális, azonban ez mégsincs így, mert a kifröccsenő vízcseppek megülnek a felület üregeiben.

Tulajdonságok:

(*kicsi, **közepes, ***nagy)

 • tartósság ***
 • vízállóság ***
 • hőtároló képesség **
 • könnyű karbantarthatóság**
 • hangszigetelés *

A padlóburkolat megtervezése

A terrakotta padlóburkoló lapokat kellemes, meleg földszínekben gyártják. A színátmenetes lapokat az égetési hőmérséklet égetés közbeni változtatásával és különböző agyagok keverésével állítják elő. A terrakotta burkolólapok felü­lete lehet sima vagy rücskös.

A bontásból származó lapok patinás felülete ma­gán viseli az idő nyomait. A kézzel készült lapok színe és vastagsága nem egyenletes, szemben a gépi termékekkel, ezért beépítés előtt rakjuk ki szára­zon a felületet, és megfelelően rendezzük el az elemeket. Bár a terrakotta bur­kolólapokat általában mázatlan kivitelben árusítják, kaphatók mázas lapok is, utóbbiak akár élénk kék vagy zöld színben is.

A terrakotta burkolólapokat általában egyszerű kiosztással rakják le, inkább a színárnyalatok változatossága és a felület szabálytalansága a padlóburkolat dísze. Készíthetünk azonban többféle színből pl. sakktáblamintás burkolatot, vagy mintázatot különböző méretű vagy formájú (pl. hatszögletű vagy rombusz alakú) elemek kombinálásával. Mivel a terrakotta burkolólapok viszonylag pu­hák, akár saját magunk is kivághatjuk a nekünk tetsző alakzatot!

A széles fugák és a sza­bálytalan felület miatt régies hatású a burkolat

A széles fugák és a sza­bálytalan felület miatt régies hatású a burkolat

Terrakotta karbantartása

Régen a terrakotta felületét lenolaj- és viaszrétegekkel vonták be, manapság azonban már számtalanféle könnyen felhordható bevonat és felületkezelő anyag kapható (érdeklődjünk a szakkereskedésben). Az új padlóburko­latot 6 héten keresztül hetente kenjük át a bevonattal, majd ezután elég hathetente egyszer ismételni a műve­letet. A terrakotta padlót sepréssel vagy porszívózással tisztítsuk, ügyelve rá, nehogy megsértsük a felületet. A szennyeződéseket öblítőszeres vízbe mártott nedves törlőronggyal távolítsuk el.

Előnyök

 • tartós
 • vízhatlan (amennyiben védőbevonattal megfelelően felületkezelték)
 • egyéb hidegburkolatoknál melegebb érzetet kelt
 • nagyon szép, meleg színekben kapható
 • különösen alkalmas konyhába, előszobába és falusi házakba

Hátrányok:

 • ahhoz, hogy vízhatlan maradjon, rendszeres karbantartásra van szükség

Ez a hatszög­letű lapokból kirakott terra­kotta

Ez a hatszög­letű lapokból kirakott terra­kotta burkolat macskakőre emlékeztet.

Terrakotta

A különféle méretű, alakú és színű elemek kombinálása (itt háromszögletű, négyszögletű és többféle méretű négyzet látható) izgalmas felületet képez. Ugyanakkor ügyeljünk rá, hogy a mintázat a felület egészét tekintve kiegyensúlyozott, har­monikus legyen.

Terrakotta

Manapság a földszínű, égetett agyag ter­rakotta burkolólapok rendkívül népszerűek; nin­csen rajtuk mintázat, amely lekopna, viszont az idők során a használattal kellemes patinát kap a felület.