Festék tudástár

EPS hőszigetelő keményhab lemezek olvasztásos vágása, sarokillesztése

A hőszigetelő lemezek méretre vágása rendszerint a ragasztással párhuzamosan történik. Nem ajánlott előre leszabni a lemezeket, mert a leszabott darabokat nehézkes és körülményes beazonosítani.

A polisztirol lemezeket üzemi körülmények között elektromosan fűtött szállal vágják a kívánt méretre. Létezik olyan mobil, építéshelyi állványos vágó, ami szintén olvasztva vág. Azonos elven működik a kézi polisztirolhab-vágó is. A forrasz-tópisztolyhoz hasonló kialakítású készülék 90 vagy 115 mm hosszúságú, fűthető késsel van ellátva. A kés a kézikapcsoló vezérlésével tetszés szerinti ideig melegíthető olyan hőfokra, hogy a polisztirol lemezeket elvágja.

EPS

Az olvasztásos vágási módok előnye, hogy rendkívül kicsi az anyagveszteség, nincs vágási morzsalék, és a vágási felületek enyhén lehegednek. így sík, kissé erősített élek jönnek létre. A vágott élek mellé tökéletesen illeszthető a következő tábla, vagyis precízebb munka végezhető.

A gyakorlatban elterjedt és bevált a kézifűrésszel történő darabolás. Ilyenkor a legfontosabb, hogy minél apróbb fogazatú legyen a szerszám, így „finomabb” élek képezhetők, és a vágási morzsalék is kevesebb lesz. A vágás történhet bejelölés után szabad kézzel, de lényegesen pontosabb fém vagy műanyag vezetővonalzó mellett. 8 cm-nél vastagabb hőszigetelő lemezek vágását ajánlott állványos vágóval végezni. A kézi olvasztásos és a fűrészes vágással még vezetőléc mellett is nehézkes a felületre pontosan merőlegesen, derékszögben, egyenesen vágni.

Jegyezzük meg! A leszabásra kerülő táblákat vágás előtt mindig be kell próbálni a tervezett helyre, és az esetleges pontatlanságokat még szárazon ki kell javítani.

Épületsarkoknál, ablakmélyedéseknél, falfülkéknél az érintkező lapok ütköző felületeit célszerű 2-3 fokkal kisebbre vágni a derékszögnél. A fal vagy a hőszigetelő vakolat esetleges (enyhe) méretpontatlansága így nem okoz hézagot a hőszigetelt felületen. Az ilyen beépítési helyeken figyelembe kell venni, hogy a szögben találkozó lapok előbb felragasztott részére rá kell hagyni a ragasztó vastagságát. Ez a csatlakozólemez alá majd bekerülő, 2-3 mm vastagságú ragasztó. Ellenkező esetben nyitott hézagok keletkeznek a lemezek csatlakozásánál (ezek pedig hőhidat jelentenek).

Sarkokban…

Szintén az épületsarkokon, a fogazottan, kötésben csatlakozó polisztirolhab-lemezeket kissé (néhány cm-t) túlengedve helyezzük el. A hőszigetelés síkjának pontos beállítása, ellenőrzése után vágjuk le őket. A hőszigetelő rendszert indítóprofil nélkül is kialakíthatjuk. Ekkor az alsó (első) sor hőszigetelő lemezt kb. 15-20°-os szögben vissza kell vágni az elhelyezés előtt. így képezzük ki a felület alsó vonala mentén szükséges vízorrt.

Ha fűrésszel szabjuk méretre a polisztirolhab-lemezeket, célszerű elkülöníteni a vágási helyet a nyitott ragasztós- vagy vakolóanyagos vödröktől. A könnyű polisztirol morzsalék belekerülhet az anyagba, és ez nehézségeket okozhat a későbbi elsimításnál. A ragasztóba keveredett szennyeződést felhordhatjuk a felületre – az üvegszövet háló alá. Ekkor a felület átcsiszolásakor a kidomborodást lecsiszolva kilyukasztjuk a hálót, megszakítva ezzel a felületerősítés folytonosságát.