Fűtési módok

Épületszerkezetek hőszigetelése

Hőszigeteléssel védekezhetünk a hőveszteség ellen. Minden anyagnak van bizonyos hőszigetelő tulajdonsága. Ahhoz, hogy megtudjuk, mennyire alkalmas egy anyag a hőszigetelésre, először a hővezetési tényezőjét kell megvizsgálni. A táblázatban ismertetünk néhány építőanyagot és annak hővezető képességét. Általában érvényes az a megállapítás, hogy minél könnyebb egy anyag (kisebb a sűrűsége), annál kisebb a hővezetési képes­sége és így jobbak a hőszigetelő tulajdonságai.

Az anyag fajtájaSűrűsége, kg/m3A hővezetési tényezője, W/m • K
Egyszerű beton22001,1
Fa600-9000,15-0,2
Föld20002,3
Gipszlap12000,45
Habarcs1600-20000,7-10
Heraklit4000,15
Homok17000,65
Idomtégla800-11000,3-0,6
Lyukacsos téglák12000,7
Keramitbeton10000,36
Kőpor4000,17
Mészvakolat16000,7
Perlitbeton5000,13
Perlitvakolat4000,11
Polisztirol15-400,04
Salak7500,25
Tömör téglák18000,8
Üveg26000,76

További fontos tulajdonság, amelyet figyelembe kell venni, miközben az anyag hővezető képességét vizsgáljuk, a hőátbocsátási tényező (k). Közvetlen kapcsolata van az előbb említett hővezetési tényezővel, azaz

Hővezetési tényező

A fal kialakításának hatása a hőátbocsátás során keletkezett hőveszteségre

5. ábra. A fal kialakításának hatása a hőátbocsátás során keletkezett hőveszteségre

Egyes irodalmi források úgy mutatják be a k hőátbocsátási tényezőt, mint az épületszerkezet hőszigetelő tulajdonságainak minőségét jelző mutatót. Az a hőmennyiség, amely áthalad az épületszerkezet 1 m2-nyi felületén, miközben 1 K hőmérséklet-különbség van a szerkezet előtt és mögött. A következő két ábra ezt a k tényezőt mutatja be különböző típusú falaknál, ill. ablakoknál.

Egy-, kettő-, ill. háromrétegű üvegablak

6. ábra. Egy-, kettő-, ill. háromrétegű üvegablak

A jól kivitelezett hőszigetelési! építészeti szerkezeti elemek max. ezeket a k hővezetési tényezői értékeket vehetik fel.

Ezek:

 • külső falak 0,7;
 • padlók, mennyezetek 0,4;
 • ablakok és beüvegezett helyek 1,5-2,9.

A minőségi hőszigetelő anyagoknak az alábbi követelményeknek kell megfelelni:

 • ellenállás a hővel szemben;
 • hosszú élettartam;
 • nem szabad rosszul hatnia a többi anyagra (ne károsítsa őket);
 • ellenálló képesség a nedvességgel és a környezettel szemben;
 • állandó sűrűség változó hőmérsékleti viszonyok között;
 • ellenálló képesség a mechanikai hatásokkal szemben;
 • jó illeszkedés a szigetelt anyagra;
 • kis hőátbocsátási tényező.

Hőszigetelésre alkalmas anyag: törmelék, salak, rostos anyagok, ásványi vagy üveggyapot, kerámiagolyócskák, gyékény, habbeton, idomtégla, polisz­tirol, deszkák, sajtolt papír, javított textília, faforgács, poliuretánhab stb. Bármilyen anyagot használjunk is a hőszigetelésre, szem előtt kell tarta­nunk, hogy a szigeteléseknek szorosan illeszkedniük kell. Az egyes szi­getelődeszkák vagy más szigetelőanyagok között nem szabad rést hagyni.

Hőhidak

Amennyiben a hőszigetelő anyagok nem fekszenek egymásra, úgy ott hőhidak alakulnak ki. A hőhíd olyan hely, ahol a hővezetési ellenállás értéke kisebb, így ott kisebb lesz a hőmérséklet, megszökik a meleg. Ilyen helyen könnyen bekövetkezhet a nedvesség kondenzációja és a penészedés. A hőhidak növelik a hőveszteséget és hatásukat gyakran túlfűtéssel kompenzáljuk. A hőhíd közelében ülő személy hideget érezhet annak ellenére, hogy a helyiségben egyébként meleg van.

Diffúzió és szellőzés

A falaknak van egyfajta természetes szellőzése. Ez abból fakad, hogy a fal minden oldalán különböző a levegőnyomás. Ugyanakkor hozzájárulhat még a nedvesség terjedése is. A diffúzió a vízgőz szerkezeten való átjutását jelenti. A diffúzió azért következik be, mert a szerkezet belső, ill. külső oldalán levő levegőben eltérő nyomású vízgőz van. Tehát a nedvesség a külső falakon át, a levegővel jut be a helyiségbe, és például annál több, minél erősebben fúj a szél. Azonban a nedvesség egyéb módokon is bejuthat az építőanyagokba.

A nedvesség lehet:

 • a) természeti légköri (az esőből és a hóból), földi (hajszálcsövek a talajból), higroszkopikus (a levegőből), fiziológiai (élő organizmusokból);
 • b) emberi tevékenység által létrejött.

üzemeltetési (fürdőszobában, mosodában, szárítóban, konyhában), kondenzált (az építőanyagok pórusaiban levő), építési (a gyártási technológiából adódó). Az anyagoknak az összetételüktől függően megvan az a képességük, hogy továbbítják a nedvességet vagy éppen meggátolják annak terjedését.

A szokásos építőanyagok közül a polisztirolhabnak van a legnagyobb ellenálló képessége a nedvesség terjedésével szemben. Továbbá hatékony szigetelő még a habos PVC és más könnyített anyagok. A hőszigetelés elvégezhető utólagosan is mind a szerkezet belső, mind külső oldalán.

A külső homlokzatokon ajánlatos pórusos vakolatkeveréket használni. A falak belső oldalán utólagosan elvégzett hőszigetelés megkívánja a lakás részleges „kirakását” és ezen kívül utólagos javításokat, pl. villany­szerelést, javításokat a padlón stb. A polisztirol kazettás mennyezetek esztétikusak és gátolják a hőszökést.