Festés, tapétázás

Kültéren történő festési munkálatok

Szilárd-e a felület?

A külső fal festését úgy ellenőrizze, hogy megdörzsöli egy száraz, sötét ronggyal. Ha meszes por tapad rá, erős szálú kefével dörzsölje le a porló festéket a falról, majd kenje át alapozószerrel.

Védje a lecsöppenéstől!

Takarja le az ajtókat és az ablakokat, nehogy festékesek legyenek. A járdát és a betont régi huzatokkal vagy műanyag fóliával takarja le a fal mentén. Ne állítsa a létrát a fóliára, mert könnyen meg­csúszhat, és balesetet szenvedhet!

Végleges döntés

Az ajtót ablakot szegélyező, kéményt díszítő klinkertégla át­festése végleges döntést jelent – a festék utóbb már leva­karhatatlan. A kopásnak indult dísztéglákat átlátszó, víztaszí­tó, szilikonos szigetelőréteggel védheti.

Időjárási hatások

Szeles időben ne fessen a szabadban, mert a szél port és homokot hord a nedves festékre. Hideg időben a fényes festékek elveszíthetik csillogásukat.

Ne menjen a napra!

Verőfényes napokon igyekezzen akkor festeni a falat, amikor árnyékban van, különben túl gyorsan szárad. Tűző napfényben védje a tarkóját, s ha fehér festékkel dolgozik, viseljen napszemüveget.

Kézreálló eszközzel

FalfestésFalfestéshez erős nejlonbundájú, széles hengert vagy korongecsetet használjon. A meszelő, közepes sörtéjű partvis is megfelel. Cikcakkban vigye fel a falra a festéket, majd függőleges húzásokkal dolgozza el a felületet.

Ablakok mázolása

Esővíz elleni védelem

Az ablaküveget takaró szalagot úgy helyezze el, hogy a gitt szélétől 2-3 mm-re legyen. Ezt a csíkot is mázolja át, mert óvja az esőtől az üveg és gitt határvonalát. A szalagot még a festék száradása előtt távolítsa el.

Hagyja száradni a foltokat!

A friss festéket lakkbenzines vagy vizes ronggyal törölje le az üvegről. A pöttyöket akkor kaparja le az ablakkeretről, amikor már megszáradt a festék, de még nem túl kemény.

Megfelelő ecsettel könnyebb

Az ablakszemek mázolása babrás munka. Ahelyett, hogy fedőszalagot ragasztana az osztólécek köré, inkább vágott végű ecsettel mázolja a léceket.

Nem ragadnak be a nyílászárók

Az ajtókat és ablakokat kora reggel mázolja -így estére a festék megszárad, és becsukhatja őket. Először az ajtó- vagy ablakszárny és a keret találkozási felületeit mázolja. Támassza ki az ajtót, így nem csaphatja be a szél, s véletlenül se csukja be senki. Kenjen némi vazelint a nyílászáró szélére, mielőtt éjjelre becsukja, nehogy beragadjon másnap reggelig. A vazelin a frissen mázolt felületről könnyen letörölhető.

Nehogy piszok kerüljön bele…

Öntsön kis adag festéket egy külön edénybe, s abból fesse a falat és a vakolatot. így nem kerülnek szemcsék a falról a festékesdobozba.

Hadd lélegezzen a fa!

Kültéri fafelületekre a „lélegző” mikropórusos festék és lakk a legjobb. Ezek összetétele lehetővé teszi a fa nedves­ségtartalmának távozását, ugyanakkor megakadályozza, hogy az esővíz behatoljon a rostokba. A felületük rugalmas, így nem repedezik meg a hőingadozások okozta erős igénybevétel miatt.

Teljes deszkával fejezze be!

Nem tudja egyszerre lefesteni a teljes deszkafalat? Akkor tartson szünetet, amikor befejezett egy deszkát.

FestésKönnyű ecsethúzásokkal és kevés festékkel „mossa össze” a festékcsíkok határvonalát, különben nyoma marad az átfedésnek – kiváltképp, ha magasfényű festékkel dolgozik.

Tolóablakok mázolása – lépésről lépésre!

Ablakok mázolásaLépések:

  1. Eressze le a felső táblát, az alsót tolja föl. Mázolja le a szabaddá vált felületeket.
  2. Cserélje meg a két táblát, s mázolja le az alsó ablak­tábla még festetlen részeit.
  3. Zárja be mindkét ablak­táblát, s mázolja le a félfák alsó felét és a választóléceket.
  4. Eressze le a felső táblát, és fejezze be a félfák és válasz­tólécek mázolását. Zárás után fesse le a keret elülső oldalát.