Hőszigetelés hátrányai

Szakértői vélemény: hőszigetelés okozta károk [VÉLEMÉNY 2021]

handwerknerds.de

Az összetett hőszigetelési rendszerek (WDVS) súlyos hibái ellenére is halálra szigetelik Németországot!

 Ház

Tényleg hihetetlen, aki az összetett hőszigetelő rendszerek (WDVS) témájában ki ismeri magát, meg fogja érteni, hogy miért írtam ezt a cikket.

Azt hangoztatják, hogy energiát kell megtakarítanunk és csökkentenünk kell szén-dioxid kibocsátást. De minél többet kutatok ezzel kapcsolatosan, egyre inkább az az érzésem, hogy más érdekek állnak a háttérben. Nem az energiatakarékosságról van szó, hanem annál sokkal többről.

Ami azért különösen nagy probléma mert akár Németországban, akár hazánkban megvizsgáljuk a szigeteléseket, arra következtethetünk, hogy a külső hőszigetelésre bár nagy hangsúlyt fektettek, arra nem gondoltak, hogy biztonságtechnikai szempontból is átvizsgálásra kerüljenek ezek az anyagok. Áttérve a beltéri hőszigetelésre, azt vehetjük észre, hogy jelentősen kevesebb figyelmet kapott. Pedig hatékonyságban nem jár sokkal hátrébb.

Az összetett hőszigetelési rendszerekhez (WDVS) mindig kapcsolódnak problémák 

Ebben a cikkben azt szeretném megmutatni, hogy miért kell betiltani a polisztirol használatával történő szigetelést. Mivel az én véleményem szerint ez a törekvés nem gazdaságos és egyáltalán nem fenntartható. Kérlek, olvasd végig ezt a cikket, és alkoss önálló véleményt!

A probléma az összetett hőszigetelési rendszerben gyökerezik

Számtalan olyan esetről tudunk, amelyek alátámasztják az algák és gombák elszaporodását a házak falain, elsősorban az épületek északi oldalán jelennek meg már rövid idő elteltével. Ennek okát könnyű megmagyarázni.

Az éjszaka folyamán a szigetelt külső falak gyorsan kihűlnek, a pára lecsapódik. Ideális környezet az algák és gombák szaporodásához. A vékony vakolatrétegnek nincs lehetősége sok hőenergia tárolására, mint például a téglából készült homlokzatoknak, a pára és az esővíz így hosszabban a külső falakon marad. Minél tovább marad nedves a homlokzat, annál gyorsabban indulnak növekedésnek az algák és a gombák.

De mit tesz az ipar az algák ellen?

Természetesen van megoldás, méghozzá egy nagyszerű megoldás! Gombaölő hatóanyaggal dúsított festéket használnak. Egyszerűbben nem is árthatnál a természetnek, hiszen a mérget az eső kimossa. Így apránként a talajvízrendszerbe jut.

Néhány vizsgálattal már bizonyították, hogy egyes régiókban kimutatható a gombaölő anyagok magasabb terhelése a talajvízben. Na de ez nem marad ennyiben. Ha közel öt év után az anyagok kimosódtak, a mérget ismét felvisszük a homlokzatra, és kezdődhet a játék elölről.

Gyermekeink viselik a következményeket

Számos szakértő feltételezi, hogy az érzékeny anyagok körülbelül 30 év múltán szeméttelepre valók. De a ragasztóval és tartószövettel kevert polisztirol esetében a megsemmisítés nem lesz olyan egyszerű. Ez ugyanis körülményessé és drágává válhat, mivel ez a rendszer veszélyes hulladéknak számít, és még nincs olyan eljárás, amelynek segítségével alkotórészeire lenne szétválasztható.

Felelőtlenség ma ilyen rendszereket használni, tudva, hogy ezek az anyagokat veszélyes hulladékként kell megsemmisíteni, mégpedig nem nekünk, hanem majd a következő generációknak. A gyermekeink fogják a következményeket viselni. (Méreg egyes homlokzati szigetelésben!)

A jövőben ők fogják drágán megfizetni a hibáinkat

Gondoskodnunk kell arról, hogy takarékosabban járjunk el a házainkkal, és a takarékos itt azt jelenti, hogy a házakat a következő generációk is ésszerűen tudják használni. Csak így tudjuk biztosítani a fenntarthatóságot. Az energiahatékonysági intézkedéseknek tartósnak és gazdaságosnak kell lenniük, kompromisszumok nélkül.

Gondoskodnunk kell arról, hogy megfontoltan használjuk a rendelkezésünkre álló eszközeinket; mindegy, hogy új vagy régi épületekhez. Fontos, hogy az általunk végzett korszerűsítéseket a következő generációk is használni tudják anélkül, hogy ezeket folyamatosan fel kellene újítani vagy éppen le kellene bontani. Csak ilyen esetben látom értelmét a modernizálásoknak.

A mi felelősségünk és feladatunk, hogy gondoskodjunk a fenntartható jövőről. Te mit gondolsz erről? Szerinted rendben van, ha egy még nem kiforrott rendszert viszünk piacra?

Forrás: http://handwerknerds.de