Magasépítészet

Kő-, műkő és simított betonpadló

Természetes kő padlóburkolatok

A kerámiához hasonlóan a természetes kőburkolatokat is évezredek óta ismerik és alkalmazzák. Jellemzően nagy rétegvastagságú, nagy tömegű padlószerkezetek, melyek nehezen munkálhatók, és kialakításuk költséges. Természetes kőburkolatokat ezért elsősorban reprezentatív belső terekben, illetve nagyobb esztétikai értéket képviselő helyi­ségekben alkalmaznak.

Belső térben elsősorban fűrészelt, csiszolt vagy fénye­zett kőlapokból készülnek természetes kő padlóburkolatok. A lapok anyaga rendszerint színes mészkő, márvány vagy valamilyen vulkanikus kőzet (gránit, bazalt).

A kőlap burkolatokat megfelelő teherbírású betonaljzatra, ágyazóhabarcsba fektetve vagy ragasztva kell lerakni. A lapok elhelyezésének menete, a burkolat hézagolása a ko­rábban leírtaknak megfelelően történik.

Mesterséges kő (műkő) padlóburkolatok

A természetes kőburkolatoknál sokkal elterjedtebbek a műkőből készült mozaiklap padlóburkolatok. A rendsze­rint kétrétegű, csiszolt felületű műkő lapok alsó hordozóré­tege beton, a felső koptatóréteg anyaga cementkötésű mész­kő, márvány, gránit vagy más ásványi kőzúzalék. Többféle méretben, színben és mintázatban kerülnek forgalomba.

A műkő padlóburkoló lapokat szintén betonaljzatra, ágya­zóhabarcsba fektetve kell lerakni. A lapok elhelyezésének menete, a burkolat hézagolása a korábban leírtaknak meg­felelően történik.

Műkő padlóburkolatokat elsősorban alacsonyabb forgal­mú vagy kevésbé jelentős esztétikai igényű terekben (garázsokban, lépcsőházakban, vizes helyiségekben, raktárak­ban, egyéb kiszolgáló helyiségekben stb.) alkalmaznak.

Simított betonpadló

A simított betonpadló elsősorban ipari és mezőgazdasá­gi épületekben, valamint a lakó- és középületek gépkocsi­tárolóiban alkalmazott kétrétegű padlóburkolat (5.35. ábra).

5.35. ábra. Simított betonpadló

5.35. ábra. Simított betonpadló

Az alsó réteget legalább C12/15 minőségű, 5-6 cm vastag betonaljzat képezi. A felső simítóréteg kb. 2 cm vastag (gyakran színezett) cementsimítás. A falszegély mentén a padlóburkolat lábazatát a 10 cm magasan a falra „felvezetett” cementsimítás képezi. Előnye, hogy olcsó, gyorsan ki­vitelezhető, később burkolható, de nehezen tisztítható, rossz a kopásállósága, nem esztétikus.