Padlóburkolatok

A pala tulajdonságai

A pala természetes kőzet; rendkívül tartós, kevés karban­tartást igényel, nem látszik meg rajta a piszok és könnyen vékony lapokká hasítható. Emellett nagyon szép fe­lületet ad. Sokszor egyetlen lapon is többféle színárnyalat és mintázat jelenik meg. A palaburkolat nem olcsó, bár nem annyira drága, mint a gránit és a márvány, emellett az előbbiekkel ellentétben a pala padlóburkolatot laikusok is lerakhatják.

A pala hasított vagy vágott lapok formájában kapha­tó. A hasított változatnál a felület enyhén érdes és csúszásmentes. A hasított lapok vastagsága egyenetlen (a munkát a legvastagabb lapokkal kezdjük, mivel a ragasz­tóréteg vastagítása a könnyebb feladat). A vágott lapok felülete sima, éle szabályos; ezek csúszósak lehetnek, ezért felületüket ne polírozzuk túlságosan.

A pala általában vízálló, ezért vizes vagy fedett-nyi­tott helyiségekben is használható. A rusztikus, tartós és könnyen tisztítható pala ideális konyhai padlóburkolat. A strapabíró palalapok vékonyabbak, mint a többi ter­mészetes kőburkolat, ezért ezeket kevésbé teherbíró alj­zatra is lerakhatjuk (mivel viszonylag nehéz burkolat, mindenképpen ellenőriznünk kell az aljzat teherbírását).

Tulajdonságok

(*kicsi, **közepes, ***nagy)

 • tartósság ***
 • könnyű karbantarthatóság*
 • vízállóság***
 • hőtárolás*
 • hangszigetelés*

A burkolat megtervezése

A palaburkolat nem csak fekete vagy szürke lehet, hanem bézs, vörös, rozsdabarna, kékes, lilás vagy barna is. Kaphatók egyszínű, de színes lapok is, utóbbiaknál csodálatos vöröses, aranyos sávok jelennek meg a sötét alapon.

Választhatunk a szinte hézagmentesen lerakott, szabályos négyszögletes lapokból készült modern hatású burkolat vagy a széles fugákkal lerakott szabálytalan elemekből álló ruszti­kus, régies burkolat között. A pala padlóburkoló lapok lehet­nek négyszögletesek, négyzet, nyolcszög vagy szabálytalan alakúak, és méretválasztékuk is nagy.

A pala felülete természettől fogva kissé „nedvesen” fény­lik. Ezt a természetes csillogást csak fokozhatjuk a különböző felületkezelő anyagokkal. Ha fokozni akarjuk a csillogást, fé­nyesítsük a felületet, de ügyeljünk rá, nehogy túl csúszós le­gyen a burkolat. A hasított pala felülete durvább, a vágott ele­meké simább tapintású.

PalákBronz és szürke

Bronz és szürke

Színes pala

Színes pala

Színes pala

Fekete

Karbantartás

Rendszeresen seperjük és porszívózzuk a felületet, a szennyeződéseket pedig öblítőszeres vizes, kicsavart törlő­ronggyal mossuk le. Ne használjunk fémszálú kefét, mert megsértheti a felületet; ha sikálni kell a padlót, válasszunk műanyag vagy sörtekefét. A legtöbb palafajta víz­hatlan, ezért nem kell felületkezelő védőbevonattal ellát­ni; ha azonban egy kis fényt szeretnénk adni a felületnek, kezeljük megfelelő anyaggal. A csillogás fenntartásához 6-12 havonta ismételjük meg a műveletet.

Pala tulajdonságai

Előnyök

 • rendkívül tartós
 • karbantartása könnyű
 • vízálló
 • színe, mintázata rendkívül szép
 • konyha, előszoba és veranda ideális burkolata

Hátrányok

 • drága
 • hideg és kemény
 • csúszós lehet

Pala padló

(Kép fent) Nem kell feltétlen fekete vagy szürke palaburkolatot vá­lasztanunk. A bézsszínű pala­burkolat kellemesen meleg.

Vízálló, könnyén tisztítható és rendkí­vül dekoratív pala

(Kép fent) Előszobákban előszere­tettel alkalmazzák a vízálló, könnyén tisztítható és rendkí­vül dekoratív pala padlóbur­kolatot.

Minimalista, modern hatású felület

(Kép fent) A keskeny hézagokkal lerakott, szabályos négyzet alakú lapokból készült burkolat minimalista, modern hatású felület.

Négyzet alakú lapok

(Kép fent) A négyzet alakú lapokat fél elemnyivel eltolt hézagok­kal Is lerakhatjuk, így érdeke­sebb lesz a felület.

Léteznek csodálatos, színes palafajták is

(Kép fent) Léteznek csodálatos, színes palafajták is; ezeknél egyetlen lapon megjelennek a bézs. narancs és fekete különböző árnyalatai.