Padlóburkolatok

Bőr padlólapok tulajdonságai

A bőr az egyik legtermészetesebb padlóburkoló anyag. Puha és meleg, emellett idővel szépen patinásodik. A bőr padlóburkolat rendkívül elegáns; kifinomult, választékos belső terekbe illik. Meleg, telt színeivel egyetlen más burkolattípus sem versenyezhet. Ara azonban meglehe­tősen borsos, bár egy jó minőségű fapadlónak vagy pad­lószőnyegnek már versenyképes alternatívája lehet. Emellett meglepően tartós, és ahogy az évek során ko­pik, sajátos, szép patinát kap.

Az idők során kialakuló felületi kopások csak még szebbé teszik a burkolatot. Tulaj­donképpen nem is kopásról, hanem inkább „érésről” be­szélhetünk, ami sokak szemében a bőr padlóburkolat egyik fő vonzerejét jelenti. A bőr padlóburkolat általában lapok formájában kap­ható. Legtöbbször rendelésre gyártják, a megrendelő kí­vánságainak megfelelő alakban; a lapok leggyakrabban négyzet vagy négyszögletes alakúak, de vannak hatszög vagy rombusz alakú lapok is.

A bőr padlólapokat általában eleve felületkezelve áru­sítják, ezzel együtt azonban beépítéskor további védőbevonattal kell őket ellátnunk. A bőr nem vízálló, így nem való konyhába, fürdőszobába és egyéb nedves helyisé­gekbe, vagy olyan helyekre, ahol a padlót bármilyen for­mában víz érheti. Mivel a bőr padlóburkolat meglehető­sen drága, a lerakás előtti előkészületeket (pl. az aljzat előkészítését) különös gonddal végezzük. Az aljzatbetont és a fa alátétdeszkázatot egyaránt érdemes rétegelt lemez lapokkal borítani, mert így garantált, hogy a bőr padló­lapok épek maradnak.

Tulajdonságok

(*kicsi, **közepes, ***nagy)

 • tartósság **
 • hőtárolás**
 • könnyű karbantarthatóság*
 • hangszigetelés**
 • vízállóság*

A burkolat megtervezése

A bőr padlólapok általában természetes színekben kaphatók, amelyek kiemelik az anyag szép textúráját. A hangsúly az anyag telt, meleg színein van, ennél a burkolatnál a gyártók kevésbé törekednek az élénk, ragyogó színárnyalatokra és a mestersé­ges hatásokra. A leggyakrabban bézs, vörös, rozsdabarna, bar­na, sötétzöld és fekete színekkel találkozhatunk; a mély színek telt ragyogását viaszolással tovább fokozhatjuk. A padlólapok felülete lehet sima, vagy nyersbőrhöz hasonlóan érdes.

A padlólapok alakjának tervezésekor tág teret kap a kreati­vitás. Mivel ezek rendelésre készülnek, méretüket mi választ­juk meg. Az sem probléma, ha bonyolultabb alakzatot (hat­szög, nyolcszög) szeretnénk készíttetni. Eltérő színű szegély­elemekkel vagy berakásként használt kisebb lapokkal különösen érdekes felületeket készíthetünk. Az egyszínű lapokból halszálka mintázattal vagy különféle kötésekben való lerakás­sal készíthetünk izgalmas felületet.

A bőr padlóburkolat felülete könnyen karcolódik, azonban ezek a sérülések hozzátartoznak az idővel létrejövő patinához. A megfelelően ápolt (rendszeresen viaszolt) bőr padlóburko­lat szépen öregszik; méltóságteljes megjelenésével egyetlen más burkolatfajta sem vetekszik.

A bőr padlólapokat ren­delésre gyártják

A bőr padlólapokat ren­delésre gyártják; a különféle lehetőségekről tájékozódjunk a gyártónál. Választhatunk pél­dául a fonott mintázat, a térbeli hatású minta vagy a többféle szín vagy alak kombinálásával készült felület között.

Karbantartás

A bőr padlólapoknak különleges ápolásra van szükségük. A többi meleg burkolathoz hasonlóan a bőrt is puha partvissal érdemes seperni, hogy eltávolítsuk a karcolódást okozó szemcséket. A takarításhoz soha ne használjunk vizet; ehelyett amennyiben szükséges (ami nem túl gya­kori), viaszos polírozással tisztítsuk a felületet. A megfe­lelő felületkezelő anyagokról, bevonatokról a szakkeres­kedésekben érdeklődjünk. A felület esetleges karcolásait, sérüléseit nem lehet eltüntetni, de nem is kell: ezek a sza­bálytalanságok adják a bőrfelület sajátos, szép patináját.

Bőr padlólapok tulajdonságai

Előnyök

 • meleg és puha
 • jó hangszigetelő
 • nagyon szép!
 • dolgozószoba, hálószoba és minden olyan helyiség ideális burko­lata, ahol fontos a jó hangszigetelés; emellett jól illik klasszikusan elegáns belső terekbe

Hátrányok

 • drágább a többi melegburkolat-fajtánál
 • sérülékeny (ezek a hibák azonban részei az idővel létrejövő pati­nának)
 • nem vízálló, így nedves helyiségekbe nem alkalmas

Bőr padlólap

Az egyszerű, négyszög­letes bőr padlólapokat fonott mintázattal rakták le, halszál­kamintás kerettel.

A sötét színű, polírozott bőrburkolat rendkívül elegáns

A sötét színű, polírozott bőrburkolat rendkívül elegáns.