Padlóburkolatok

Fa burkolatok megtervezése, parketták, karbantartás

A laminált és a könnyen beépíthető csaphornyos burko­latok megjelenésének köszönhetően napjainkban a fabur­kolat népszerűbb, mint valaha. A könnyen tisztítható, tartós és divatos fa padlóburkolat valószínűleg a leggyak­rabban alkalmazott padlóburkolat. Az olyan hagyomá­nyos fafajoktól kezdve, mint a juhar, a tölgy vagy a cse­resznye, egészen az egzotikus fafajokig bármilyen fa pad­lóburkolat-típust beszerezhetünk könnyen beépíthető változatban.

Aki azonban egy kicsit is környe­zettudatos, csak bizonyítottan megújuló mó­don kitermelt faanyagból készült burkolatot vásároljon. A trópusi fáknál ezt nehezebb ellenőrizni, így érdemes inkább a nálunk honos fajokból készült burkolatot választani. A környezet iránt elkötele­zett forgalmazók ügyelnek rá, hogy megújuló erdőgaz­dálkodásból származó faanyagot árusítsanak, ahol a kivá­gott fákat újratelepítéssel pótolják. Sajnos azonban erre sokan még nem figyelnek kellőképpen. Ha kétségeink vannak, kérdezzünk rá az építőanyag-kereskedésben.

Cseresznyefa padló

A cseresznyefa meleg, telt színe elegáns felületet ad, és kiválóan illik modern és régies belső terekbe egyaránt.

A megújuló erdőgazdálkodásból származó nyersanyagból készült burkolatokat a csomagoláson szimbólumokkal jelölik. Ha azonban igazán környezetbarát módon szeret­nénk eljárni, újrafelhasznált faanyagot válasszunk. Ez általában nagyon jó minőségű, bár kisebb-nagyobb javításokra szorul (pl. szegek eltávolítása, csiszolás, gyalulás és újralakkozás). Érdemes lehet megfontolni a bambusz al­kalmazását; ez a növény tulajdonképpen nem fa, hanem fű, és nagyon gyorsan újranő.

Kemény- és puhafa, színválaszték

A keményfa jóval tartósabb a puhafáknál, és jóval nagyobb szín- és mintaválasztékban kapható. Ugyanakkor azonban sajnos jóval drágább is; ez az oka annak, hogy a laminált burkolatok annyira népszerűek lettek, mivel utóbbiak élethűen imitálják a keményfa felületét, ugyanakkor jóval olcsóbbak azoknál, és beépítésük is egyszerűbb. Faburkolat beépítése előtt ellenőrizzük a meglévő burkolat alatti alátétdeszkázatot; hacsak nem régi házban lakunk, ez valószínűleg (sokszor nem túl jó minőségű) puhafából készült.

Bizonyos esetekben ezt az alátétdeszkázatot csiszolás­sal és polírozással szép végleges felületté alakíthatjuk. Néha azonban előzetesen ki kell javítanunk a felületet. A fa padlóburkolat legolcsóbb változata a puhafából ké­szült, pácolással vagy festéssel felületkezelt padló. Azt azonban ne feledjük, hogy a puhafa felülete sérülékeny, ezért forgalmasabb helyekre (előszoba, lépcsőház) ne építsük be.

A fa padlóburkolatok fajtái a több rétegből álló sza­lagparketta, a tömörfa svédpadló és a parketta. A típus kiválasztása a lerakás módját is meghatározza: ez lehet szegezés, ragasztás vagy úsztatott kialakítás. Manapság a szalagparketta a legnépszerűbb, úsztatott kialakítással rakják le. Ez a legegyszerűbb lerakási mód; ilyenkor a burkolatot a saját tömege, a bútorok és a szegélylécek rögzítik. A fa padlóburkolatot számtalanféleképpen felületkezelhetjük: színtelen vagy színezett lakkal, olajjal, viaszo­lással, festéssel vagy maratással. Ezekkel a módszerekkel az olcsóbb burkolatfajtákat is tetszetőssé tehetjük.

Tulajdonságok

(*kicsi, **közepes, ***nagy)

 • tartósság***
 • hőtárolás**
 • könnyű karbantarthatóság*
 • hangszigetelés*
 • vízállóság*

A burkolat megtervezése

A különféle fafajoknak eltérő tulajdonságaik vannak, más a színük és erezetük is. A halvány juhar például egészen más­hogy mutat, mint egy telt, sötét színű cseresznyefa burkolat. A keményfa burkolatok – viszonylag magas – ára az egyes burkolatfajtáknál nagyjából azonos; a legdrágább a dió, a leg­olcsóbb a bükk.

Különféle fafajok 1

A puhafák, azaz a fenyő viszont olcsóbb. Az ár azonban a minőségtől is függ: a csomómentes, egyenletes erezetű faanyag drágább. Minden keményfafaj alkalmas lakó­épületben való beépítésre, bár egyes fajok, pl. a juhar, strapabíróbbak a többinél.

Különféle fafajok 2

A következőkben néhány, padlóburkolás­ra gyakran használt fafajt ismertetünk

 • Dió: Talán a legnépszerűbb sötét színű padlóburkoló fafaj, bár a tölgynél, juharnál és cseresznyénél jóval puhább. Szép, telt, sötétbarna színe van.
 • Cseresznye: A keményfék közé tartozó cseresznye színe szép vörösesbarna, erezete érdekes, hullámos. Színe az idők során besötétedik.
 • Tölgy: Különösen kemény; színe középbarna. A szürkés színű fehér tölgy erezete egyenes, szabályos, míg a vörös tölgy változato­sabb erezetű, jobban illik a rusztikus stílusú belső terekbe.
 • Bambusz: Csaphornyos, többrétegű, előre felületkezelt formában kapha­tó. A bambusz csíkos erezete érdekes hatású; sötét vagy vilá­gos felületkezeléssel vonják be. A bambusz padlóburkolat egzotikus, ugyanakkor környezetbarát megoldás.
 • Nyír: A halvány színű, egyenletes erezetű nyírfa elegáns, könnyed hangulatot ad a helyiségnek. A nyír a puhább keményfafajok közé tartozik.
 • Fenyőfélék: A 18. és 19. sz.-ban általában fenyőfából készültek a padló­burkolatok. A fenyőfélék a leggyakrabban használt puhafák, színük a halvány sárgától a világos pirosig terjed. Pácolással sötétíteni lehet rajtuk, de idővel maguktól is sötétednek. Ke­vésbé igénybe vett területeken alkalmazzák.
 • Juhar: A keményfák közé tartozó juhar színe halvány, erezete finom. Jól illik modern belső terekbe. Tartós és elegáns burkolat.
 • Kőris: Erezete nagyon jellegzetes; kezdetben kevésbé szembetűnő, de idővel egyre jobban előtűnik. Pácolni vagy maratni szokták, így jobban előtűnik az erezet, és izgalmasabb lesz a felület.
 • Bükk: Színe a halvány barnától a fehéres-rózsaszínig terjed, erezete jellegzetesen pettyes. Színe és erezete egyenletes, ezért jól illik modern belső terekbe. Kiválóan alkalmas pácolásra.
 • Trópusi fák: Napjainkban egyre népszerűbbek, és egyre nagyobb a válasz­tékuk. Jórészt lombos fajok. Ellenőrizzük, hogy megújuló for­rásból származnak-e.

Fa burkolatok tulajdonságai

Előnyök

 • nagyon tartós és könnyen tisztítható
 • meleg és természetes hatású
 • bármely stílushoz illik
 • különösen alkalmas nappaliba, dolgozószobába, előszobába és lépcsőkhöz

Hátrányok

 • kellő hangszigetelés híján zajos
 • ha közvetlenül párnafákra szerelik, huzatos és poros
 • nedves helyiségekbe nem való

Bükkfa padlóburkolat

A finom, könnyed hatású bükkfa padlóburkolat jól illik modern lakásokba.

A patinás tölgyfa burkolat nagyon elegáns

A patinás tölgyfa burkolat nagyon elegáns. Az idők során kialakult patinát pácolással imitálhatjuk, megteremtve a jellegzetes, ruszti­kus hatást.

A fa padlóburkolatok típusai

A fa padlóburkolat tömörfa elemek, többrétegű elemek (ame­lyek puha alapra ragasztott keményfa furnérból készülnek ilyen pl. a szalagparketta) és mozaikparketta formájában kap­ható. Illeszthetők egyszerűen egymás mellé helyezve, csap­hornyosán és bonyolult, összepattintható módon.

Szalagparketták

Ezeket a lapokat úsztatott padlóként rakják le. Puhafa alapra ragasztott keményfa furnérral készülnek, gyakran egy vékony alsó rétegeltlemez-réteggel. A felső keményfa réteg egy, két vagy három sávból áll. Általában csaphornyos, összeragasz­tandó kialakítással kapható. Egyes termékeknél átvették a la­minált burkolatoknál alkalmazott „click” rendszert, ahol a csa­pot és a hornyot egyszerűen össze lehet pattintani. Egy másik változat nagy tömörségű alapból és vékony furnérborításból áll: ez olcsóbb a többi rétegelt ragasztott burkolattípusnál, ugyanakkora laminált burkolatnál drágább, viszont kevésbé tartós.

Ezt a burkolattípust általában gyárilag felületkezelik: 5-8 réteg beégetett oxidlakkal vonják be, és beépítéskor nem igényel további felületkezelést. Ezek az elemek könnyeb­bek a tömörfa elemeknél, emellett egy úsztatott padlóburkolat lerakása jóval könnyebb, mint a szegezett vagy ragasztott változaté. A burkolattípus egy másik előnye, hogy az alsó ré­tegelt lemez miatt jóval kevésbé hajlamos a térfogatváltozás­ra, mint a tömör fa, bár még ennél is szükség van a helyiség falai mentén hagyott dilatációs hézagokra.

Laminált burkolat

A laminált burkolatokat, illetve sokszor a szalagparketta burkolatokat is a könnyen összeszerelhető (ún. „click”) csaphornyos rendszerrel alakítják ki.

A kőris csodálatos

A kőris csodálatos, iz­galmas erezete és élénk színei miatt tökéletes választás mo­dern belső térben.

Tömörfa elemek

Ezeket általában változó hosszban árusítják, csaphornyos ki­alakítással, amelyet szegezéssel vagy ragasztással kell rög­zíteni. Az újrafelhasznált elemek viszont általában négyszög­letes peremmel vannak kialakítva, ezeket ragasztani kell. A tömörfa elemeket gyakran előzetes felületkezelés nélkül áru­sítják, ebben az esetben nekünk kell beépítéskor olaj vagy viasz védőbevonattal ellátni.

Gyakran két-három elemből álló panelt készítenek belőle, amelyet az egyes elemekhez hason­lóan kell lerakni. Ezek nem azonosak a többrétegű elemekkel, ahol a felső furnérrétegen csak különálló elemeket imitáló mintázat látható. A tömörfából készült elemek nehezebbek a szalagparkettáknál, és a szegezés vagy ragasztás miatt leraká­suk is jóval nehezebb. Emellett ez a burkolattípus jóval na­gyobb mértékben változtatja térfogatát beépítés után.

Mozaikparketta

A mozaikparketta különböző mintázattal (pl. halszálka) elren­dezett falécekből álló táblásított burkolatfajta. A keskeny falé­ceket négyzetes rétegelt lemez vagy MDF (közepes sűrűségű farostlemez) hátlapra rögzítik; a táblákat aztán lapburkolatok­hoz hasonlóan az aljzatra ragasztják. Kapható öntapadós vál­tozatban is. A parketta eredetileg egyenként lerakott lécekből állt; elkészítése igazi művészet volt. Az eredeti parkettapadló­kat érdemes megmenteni és felújítani, bár manapság valódi parketta helyett egyre inkább az ilyen előre gyártott terméke­ket választják.

Mozaikparketta

Manapság számtalan könnyen beépíthető termék kapható: a megfelelő termék kiválasztásához az építőanyag­-kereskedésben kérjünk taná­csot.

Karbantartás

A padlót puha partvissal seperjük, eltávolítva a karcolást okozó részecskéket. A fapadlót tiszta, öblítőszeres vizes, kicsavart felmosóronggyal is tisztíthatjuk; a rongyot ala­posan csavarjuk ki, ne legyen lucskos. Ne maradjanak a padlón nedves foltok, azokat rögtön töröljük fel. Az épí­tőanyag-kereskedésben emellett számtalan speciális tisz­tító-, ápolótermék kapható. Ezeket általában ronggyal vagy spray formájában lehet felhordani, és száradás után át kell törölni.

Nem mindig van azonban rájuk szükség. A felületkezelés nélkül forgalmazott burkolatok több ápo­lást igényelnek, mint a gyárilag felületkezelt változatok. A saját magunk által felhordott szerek ugyanis sosem olyan tartósak, mint a gyárilag kezeltek, ezért az előzőeknél hat-havonta meg kell ismételni a műveletet. Onnan tudjuk, hogy fel kell újítanunk a bevonatot, hogy a padló fénytelen lesz, és beszívja a vizet.

Parketta

A hagyományos parkettaburkolat elkészítése a mesterember dolga. A régi parkettaburkolatot érdemes megmenteni és felújítani. A valódi parkettát mozaikpar­kettával is imitálhatjuk.

Juhar padló

A juhart visszafogott megjelenéséért és tartóssá­gáért kedvelik.

Skandináv stílus

A halvány színű skandi­náv fafajok esztétikus megje­lenésük mellett tartósak és könnyen kezelhetők.