Padlóburkolatok

Mozaikpadló tulajdonságai

A mozaikpadló az egyik legkülönlegesebb padlóburko­lat. Kisméretű, színes csempelapokból épül fel, amelyek latin elnevezése „tesserae” („kockák”). A lapokból készít­hetünk egyszerű, geometrikus mintázatot vagy akár fest­ményhez hasonlatos képeket is, ahol az ecsetvonásokat a színes lapok helyettesítik. Egy ilyen mű elkészítése alapos tervezést és nagy gyakorlatot igényel.

Tulajdonságok

(*kicsi, ** közepes, ***nagy)

 • vízállóság***
 • tartósság**
 • könnyű karbantarthatóság**
 • hőtároló képesség*
 • hangszigetelő képesség*

A hordozóhálóra kasírozott mozaiklapokkal már könnyebb és gyorsabb a munka. Ezeket egyszerű felragasz­tani, emellett az ilyen összetett lapot szükség szerint ol­lóval vagy univerzális késsel (snitzer) méretre vághatjuk. A mozaik kevésbé tartós a többi hidegburkolatnál, sőt egyes melegpadló-típusok is megelőzik e téren. A túl nagy felületű mozaikpadló viszont már nyomasztó lehet; sok­szor itt is érvényes a „kevesebb több” alapelve. Akkor is érdemes inkább kisebb felületen dolgozni, ha hordozóhálóra kasírozott lapok feldarabolásával szeretnénk egye­di mintát készíteni.

A mozaik alapanyaga általában má­zas kerámia, ezért a mozaikpadlók vízhatlanok. Ha má­zatlan mozaikcsempét használunk, el kell látni védőbe­vonattal. A mozaik kedvelt felhasználási területe a fürdő­szoba. A mozaikburkolattal látványos hatást érhetünk el pl. egy előcsarnokban, bordűrként pedig bármelyik he­lyiségben jól mutat.

A mozaikburkolat megtervezése

A mozaikcsempe anyaga általában matt vagy fényes mázas kerámia. Színvilága változatos, pasztell árnyalatoktól az élénk színeken át a feketéig és fehérig minden színben kapható. Újabban kaphatók olyan mozaiklapok (ún. kavicsmozaik), amelyek kavicsszerű megjelenésükkel természetes hangu­latot kölcsönöznek a burkolatnak. Kezdőknek érdemes az egyszínű mozaikburkolatot választani, amelyet eltérő színű fugázással lehet látványosabbá tenni.

További színek alkal­mazásával már egyszerű geometriai formákat is készíthetünk; lerakás előtt a mintát érdemes milliméterpapíron megtervez­ni. A bátrabbak azonban tarka mozaiklapokkal is kísérletezhet­nek. Vágjuk le a hálóról a különböző színű csempelapokat és készítsük el a saját mintánkat!

Ebben az esetben is érdemes először milliméterpapíron megtervezni a burkolatot. Nemcsak a színeket, a különféle anyagokat is kombinálhatjuk: használ­hatunk üveget vagy márványt, amelyeket szakkereskedések­ben szerezhetünk be. Kezdetnek azonban mindenkinek azt ajánljuk, hogy azonos vastagságú kerámia csempelapokat és egyszerűbb mintát válasszon. Persze ha nem sajnáljuk a pénzt, megbízhatunk szakem­bert is, aki megtervezi és kivitelezi a burkolást.

Fonat

Fonat

Görög meander

Görög meander

Csigavonalas szegély

Csigavonalas szegély

Mozaik lerakása

Fent: Manapság a lerakást megkönnyítendő a mozaikla­pokat nem egyenként, hanem hordozóhálóra kasírozva, na­gyobb lapok formájában áru­sítják.

Mozaik

Fent: A nagy felületeket is­métlődő geometrikus mintá­zattal tölthetjük ki. Gondosan tervezzük meg a mintát, tel­jesen kitöltve a rendelkezé­sünkre álló teret.

Mozaik

Fent: Kevés színnel is lenyűgöző mintázatot ké­szíthetünk. Kezdjük egyszerű mintával; a mintát mindig ter­vezzük meg milliméterpapíron.

Karbantartás

Rendszeresen seperjük vagy porszívózzuk a padlót. A szennyeződéseket öblítőszeres vízbe mártott nedves ronggyal távolítsuk el. A fémsörtéjű kefék könnyen fel­karcolják a felületet, ezért amennyiben súrolni kell a padlót, használjunk inkább műanyag vagy sörtekefét. A mázas csempék (egyes esetekben a fugák felületétől eltekintve) nem igényelnek további kezelést, de az üz­letekben biztosan találunk olyan szereket, amelyekkel fényesebbé tehető a felület. Vigyázat: a túlzottan fel­fényezett padló csúszhat, ezért veszélyes!

Előnyök

 • vízálló
 • könnyen darabolható
 • életteli, érdekes felület, és tág teret nyújt a kreativitásnak
 • különösen fürdő- és előszobákba alkalmas, illetve egyéb helyisé­gekben különleges belsőépítészeti elemként érdemes alkalmazni

Hátrányok

 • kevésbé tartós, mint a többi hidegburkolat
 • a túl nagy mozaikfelület zavaró lehet

Antik hatású kőlapokból régies felületet készíthetünk

Antik hatású kőlapokból régies felületet készíthetünk

Egyszerű, de hatásos

Egyszerű, de hatásos: egy szín kétféle árnyalata élet­teli. tetszetős felületet alkot