Magasépítészet

Parafa padlóburkolatok fajtái és előnyei, fektetésük

A parafa számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, melynek köszönhetően kiválóan alkalmas szinte bármilyen beltéri felület burkolására. Az egyik legkedvezőbb fa anya­gú padlóburkoló anyag.

Parafa parketta

A parafa „parkettákat” a paratölgy kérgéből gyártják. A megőrölt parafaszemcséket a gyártás során – egyéb anyagok hozzáadása nél­kül – kizárólag a parafa saját gyantatartalma rögzíti egymáshoz.

A parafa padlóburkolatok előnyei a következők:

 • lépésállók;
 • vízállók, víztaszítók, sejtszerkezetükbe nem szívódik fel a nedvesség;
 • ózon és UV-állók;
 • penész-, baktérium- és korhadásállók, a rovarok, rág­csálók nem támadják meg;
 • kémiailag semlegesek, nem károsítják a vele érintkező anyagokat (nem összeférhetetlenek);
 • ellenállnak a lúgoknak, savaknak, szerves oldószerek­nek;
 • tartósak;
 • mérettartóak, nem zsugorodnak, nem duzzadnak;
 • rugalmasak, jól hajlíthatok;
 • jó hangelnyelő tulajdonságúak;
 • kiváló rezgéscsillapítók;
 • antisztatikusak, nem vezetik az elektromosságot;
 • nehezen éghetők (égéskésleltető hatásúak);
 • könnyen megmunkálhatok (méretre vághatok).
 • egyszerűen és gyorsan kivitelezhetők.

A parafa padlóburkolatok többféle méretben és kivitel­ben kerülnek forgalomba. A téglány vagy négyzetes ala­kú, táblaszerű elemek mérete általában 600×300; 900×150; 900×300 mm, illetve 300×300; 305×305 mm. Megkülönböztetjük a ragasztással rögzítendő, valamint a szárazon le­rakható (csúsztatott) parafa padlóburkolatokat (5.25. ábra).

5.25. ábra. Parafa padlóburkolatok

5.25. ábra. Parafa padlóburkolatok
a) ragasztott; b) szárazon fektetett

A ragasztással rögzíthető parafák vastagsága 3-4 mm, felületkezelés nélkül, illetve gyári felületkezeléssel (készparkettaként) készülnek. A felületkezelés nélküli burkolatok általában festhetők (színezhetők). A ragasztás nélküli parafa padlóburkolatok 10-12 mm vastag, többrétegű, rendszerint gyárilag felületkezelt kész­parketta elemekből állnak.

Jellemző rétegfelépítésük (felül­ről lefelé haladva) a következő:

 • min. 2,5 m vastag felső parafa koptatóréteg;
 • 6-8 mm vastag, speciális, nagy tömörségű HDF fafor­gácslemez közbenső hordozóréteg (HDF: high density fibreboard = nagy sűrűségű farostlemez);
 • 1-3 mm vastag, általában parafa, alsó lépéshang­-csillapító réteg.

A parafa készparketták felületét a gyártás során általá­ban 3 réteg lakkbevonattal látják el. Az illeszkedési felüle­tek kialakításától függően a parafa készparketta elem lehet egyszerű csaphornyos, összepattintható vagy egymásba akasztható (5.26. ábra).

5.26. ábra. Parafa készparketta elemek csatlakozása

5.26. ábra. Parafa készparketta elemek csatlakozása
a) csaphornyos; b) összepattintható; c) egymásba akasztható

Ragasztott parafa padlóburkolatok fektetése

A parafa padlóburkolatokat általában beton- vagy esztrichaljzatra ragasztják, melynek ez esetben is sima, száraz, por- és repedésmentes kell lennie. A burkolat vékony szerkezeti vastagságából adódóan nem engedhető meg sem­milyen felületi egyenetlenség, ezért a lerakást megelőzően aljzatkiegyenlítő réteget kell képezni.

A parafa fektetéséről itt talál további képes információt.

A parafa padlóburkoló-elemek ragasztása során az aljzatot és a lapok alsó felületét egyaránt teljes felületen be kell von­ni a gyártói ajánlásoknak megfelelő kontakt ragasztóanyag­gal. A parafa burkolólapok hátoldalára hengerezéssel, az aljzat felületére fogas simítóval lehet felhordani a ragasztót. A burkolat lerakása során a ragasztóval bekent lapokat szo­rosan egymás mellé illesztik, majd gumikalapáccsal óvato­san összeütögetik. A kitüremkedő vagy elcsöppent ragasz­tót még frissen le kell törölni!

Festhető parafa burkolatoknál a festék felhordása tör­ténhet a burkolat ragasztása előtt (sok színből álló minták) vagy után (egyszínű minták). A leragasztást (és festést) kö­vetően a padlót 3 réteg vízbázisú parkettalakkal vagy méh­viasszal felületkezelik. Ez megvédi a parafát a mechanikai sérülésektől, illetve a szennyeződés okozta elszíneződéstől. A parafa felületet tilos csiszolni!

Szárazon fektetett parafa burkolat készítése

Az úsztatott parafa burkolatok beton vagy esztrich alj­zatra, szárazaljzatra, illetve meglévő fapadlóra egyaránt fektethetők. A megfelelően előkészített, szilárd aljzatra elő­ször egy párazáró (PE-) fóliát terítenek, melyet a fal mentén 5-10 cm magasan felhajtanak. Erre (ha szükséges) legfel­jebb 2 mm vastag lépéshanggátló habfóliát fektetnek. Mivel azonban a parafa készparketta elemek alsó rétege általában parafa, ezért a legtöbb esetben nincs is szükség erre a ré­tegre.

Fektetés

A parafa parkettaelemek fektetését mindig valamely ha­tároló fal mentén kell kezdeni úgy, hogy az első sor elemei­nek hornyos (egymásba akaszthatónál a csapos) oldala essen a fal felé. Az elemek és a falsík között 10 mm hézagot hagy­nak, melyet ékeléssel biztosítanak. A következő sor elemeit szorosan a már lerakott elemekhez illesztik. A kapcsolódási módtól függően ez az elemek csaphornyos ütköztetésével, összepattintásával vagy egymásba akasztásával történhet. Egyszerű csaphornyos kapcsolatnál az illeszkedési felüle­tet (hornyot) ragasztóanyaggal vonják be, majd az elemeket ütőfa segítségével finoman összeütik. A további sorokat is ennek megfelelőn fektetik le.

A különböző csatlakozásoknál (pillérek, gépészeti veze­tékek, beépített bútorok stb.) az elemek méretre szabásakor a 10 mm hézagtávolságot figyelembe kell venni. A parket­taelemek lefektetését követően eltávolítják az ékeket, majd elhelyezik a hézagokat takaró szegélyléceket. A lécek kizá­rólag a falhoz rögzíthetők, tilos őket a burkolathoz ragasz­tani, szegezni!

Hasznos: Szegélyléc gyors és praktikus rögzítéséről itt olvashat: szegélyléc hatékony és gyors rögzítése.

A parafa készparketták alkalmazásának előnye, hogy könnyen és gyorsan lerakhatok, általában nem igényelnek helyszíni felületkezelést, utólag könnyen szétbonthatok. A parafa a többi fához hasonlóan folyamatosan érik. Erős napfénynek kitett helyen világosodik, fakul a színe. Ezt ugyan az UV-stabil lakk felületi bevonat mérsékelheti, de teljesen nem gátolja meg. A parafa padlóburkolatok tisztításához kizárólag a gyár­tó által megadott tisztítószerek használhatók.